El ple aprova la tarifació social per a les escoles bressol municipals que costaran entre 50 i 179 euros al mes

La quota dependrà de la renda i el nombre de membres de la unitat familiar

Societat, Política

Mollet del Vallès

El ple de Mollet ha modificat l'ordenança per poder atorgar ajuts a les famílies per a la matriculació a les escoles bressol seguint el model de tarifació social, que es determina en funció de la renda de les famílies i el nombre de membres de la unitat familiar. Les subvencions per al curs 2018-19 aniran des del 72% al 0% i la quota màxima mensual serà de 179 euros.

Segons el regidor d'Educació, Raul Broto, les escoles bressol són "un element clau en la igualtat d'oportunitats" per la importància de l'educació de 0 a 3 i per tenir escola pública de qualitat accessible. Segons Broto, amb el sistema que es feia servir fins ara, un terç de les famílies no pagaven perque estaven becades i la resta pagava 179 euros mensuals. La tarifació social és un sistema "més progressista i més just i permet arribar a l'anomenat precariat, persones que treballen i no podien accedir a les beques de serveis socials però als que els hi suposava massa càrrega els 179 euros mensuals".

Segons Broto, la tarifació social tindrà un cost per a l'Ajuntament que, si fins ara assumia el 50% de la despesa, ara ho farà del 60%, tot i que encara no se sap exactament quin serà el cost ja que dependrà del perfil d'alumnes que es matriculin. La quota serà progressiva en diversos trams: 50 euros, 75, 100, 130, 160 i fins als 179 màxim i continuarà havent-hi famílies becades que no pagaran el servei. "Fins ara l'Ajuntament aportava un 50% del cost i la resta la sufragaven la Diputació i les famílies; ara l'aportació pujarà fins al 60%". Broto descartava pujar la quota màxima en aquest primer any d'aplicació "per evitar que les famílies que paguen més marxin o vegin el canvi com una pujada de tarifa", deia. 

Marta Vilaret, d'Ara Mollet ERC MES, celebrava el canvi de criteri perquè "ja fa anys que demanem la tarifació social també per a altres serveis". Vilaret indicava que la tarifació "s'adapta millor a la casuística de cada família" i considerava que "no és una idea descabellada que les rendes més altes puguin pagar una mica més de quota".

La regidora de Canviem, Marina Escribano, assegurava que els seu grups està "molt satisfet" i recordava que aquest era un dels acords entre Canviem i el PSC per aprovar els pressupostos municipals d'aquest any. Escribano apuntava que "estarem atents al desenvolupament de la mesura aquest primer curs i esperem estendre el model a altres serveis".

El regidor Jordi Talarn (PDeCAT) criticava el procés per tirar endavant el punt, per la "poca informació" a la resta de grups i lamentava que no s'explicitessin els diners que deixarà d'ingressar l'Ajuntament. "Estem d'acord amb sistema de tarifació però és hi ha una imputació negativa en el pressupost que no s'ha explicat com s'assumirà", uns 150.000 euros a l'any, segons el càlcul del PDeCAT. I votaven amb una abstenció "crítica" per la manera en què s'ha dut a terme el procés.

L'alcalde, Josep Monràs, defensava que el procés de matriculació ha obligat a accelerar el procés i recordava que l'Ajuntament ja va incrementar el pressupost en l'àmbit d'educació, una part del qual relacionat amb les beques. A partir de les preinscripcions "podrem valorar l'impacte econòmic i els mantindrem informats", concloïa.

Edicions locals