Mollet reclama el desplegament de la renda garantida de ciutadania

L'aprovació de la proposta provoca una picabaralla entre Canviem i Ara Mollet, que defensa la gestió de la Generalitat

Política

El ple va aprovar amb els vots favorables de Canviem, PSC i Cs una moció presentada per Canviem Mollet per reclamar a la Generalitat el desplegament de la renda garantida de ciutadania, que va entrar en vigor a finals de l'any passat. El debat del punt va generar l'enfrontament dialèctic entre el ponent i Ara Mollet, que defensava la gestió que el Departament de Treball, Afers Socials i Família està fent.

Segons Francisco Sancho (Canviem), l'aprovació de la renda garantida de ciutadania va ser "una fita per a tota la gent d'esquerres com a dret a tothom a tenir una vida digna". Sancho destacava el gran suport que va tenir la iniciativa per part d'administracions i la societat però denunciava "mancances en l'aplicació de la llei. Cal que la prestació s’apliqui sense caràcter restrictiu" i denunciava que de les 61.000 noves peticions que s'han fet (a banda de les que ja cobraven l'antic PIRMI, han estat aprovades 1.000 "una xifra realment preocupant", deia Sancho, qui denunciava que "no s'ha desenvolupat un reglament, hi ha falta d'informació i transparència, manca de seguiment i nombroses queixes dels sol·licitants". En aquest sentit, demanava que un cop es formi Govern a Catalunya, es posi en marxa la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania, que ha de realitzar les funcions d’òrgan de seguiment de l'aplicació de la llei. En el mateix sentit, Cs denunciava la "manca transparència en l'aplicació de la llei, la falta de voluntat de la conselleria i la mala gestió".

Per contra, Marta Vilaret (Ara Mollet ERC MES), va defensar la gestió del Departament, liderat fins fa uns mesos per la consellera Dolors Bassa, actualment a pressó, qui "va desencallar l'aprovació de la llei amb la seva participació decidida". Vilaret acusava Canviem de fer afirmacions a la moció que "no són certes amb dades esbiaixades". "S'estan complint els terminis en l'aprovació d'expedients que marca la llei i les resolucions que determinen els funcionaris segueixen els criteris que també marca la llei i que vam aprovar tots amb un ampli consens al Parlament", assegurava Vilaret, qui titllava la moció "d'oportunista". "El temps d'implementació de la llei és fins al 2020 i per tant no està tot acabat i saben que el reglament de la llei no es pot aprovar perquè estem amb un govern en funcions per l'aplicació del 155", deia Vilaret. Ara Mollet rebia el suport del PDeCAT que argumentava de manera molt similar i que assegurava que des de principis d'any s'han denegat un 85% de les sol·licituds "perquè no complien els requisits que marca la llei".

Sancho responia a Vilaret que la moció "només busca més justícia social" i acusava els partits independentistes de "desviar l'atenció sempre al mateix tema i això és un gran error". Vilaret, per la seva part, considerava una "profunda hipocresia" que la moció no mencioni que "la direcció política que hauria de tirar endavant moltes de les coses que es demanen està injustament empressonada".

Finalment la moció s'aprovava amb el vot favorable de PSC, Canviem i Cs i el no d'Ara Mollet i PDeCAT.

Edicions locals