Mollet vol reduir un 10% el pes dels residus que genera la ciutat el 2020

El ple aprova per unanimitat el Pla Local de Prevenció de Residus municipal

Societat

Mollet vol reduir un 10% el pes dels residus que genera la ciutat el 2020
Mollet vol reduir un 10% el pes dels residus que genera la ciutat el 2020

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet ha aprovat el Pla Local de Prevenció de Residus, un pla que preveu la reducció el 2020 d'un 10% del pes total de residus que es generen a la ciutat. El pla es planteja per a 3 anys i s’inicia en el 2018 i finalitzarà en el 2020. El document s'aprovava per unanimitat.

L'objectiu del pla és aplicar mesures de prevenció per "reduir la generació de residus en origen i la quantitat i perillositat d'aquests", explicava el regidor de Medi Ambient, Josep Garzón. El pla molletà té, a més, altres objectius com fomentar la reutilització i implicar la ciutadania i altres agents del municipi perquè prenguin consciència sobre l’efecte de les seves decisions com a consumidors en la generació dels residus. En aquest sentit, el pla preveu accions per crear nous hàbits de consum que promoguin una compra responsable i el foment de la reutilització dels residus; reduir el malbaratament alimentari i fomentar l’economia circular per tal que els residus, una vegada generats, entrin en els circuits de recollida: reutilització, donació, intercanvi, segona mà i compostatge domèstic.

El Pla de prevenció de Mollet es marca com a objectiu quantitiu la reducció per a l’any 2020 d’un 10% del pes total dels residus generats respecte al 2010. En aquest sentit, es passaria de 21.725 tones (1,13 kg per habitant i dia) generats el 2010 a 19.552 tones (1,02 kg/hab i dia) el 2020.

Debat al ple

El pla, en què s'està treballant fa mesos, va ser aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals. Marta Vilaret, d'Ara Mollet ERC-MES, considerava que aquest és un pla "ambiciós" ja que "es planteja un repte difícil d'assolir però és cap a on hem d'anar".

Per la seva part, Marina Escribano, de Canviem Mollet, destacava la importància de la pedagogia per "crear aquest canvi d'hàbits dels consumidors i els generadors de residus" però opinava que amb aquest pla "anem tard". Amb tot, Canviem votava amb un sí "crític amb la manera" i reclamava més "treballl conjunt". "Podríem haver participat en el procés participatiu i se'ns ha mantingut al marge però l'objectiu que persegueix el pla és totalment coincident amb les nostres idees per això votem afirmativament", concloïa.

La regidora del PP, Susana Calvo, demana explicacions sobre la moció presentada pel seu grup i aprovada fa mesos sobre el reciclatge d'oli, que "encara no s'ha posat en marxa", assegurava. En aquest sentit, Garzón explicava que es començarà aquest setembre amb una prova pilot a les escoles "per aconseguir consicienciar les famílies de la importància de reciclar l'oli" i el 2019 es procedirà a col·locar contenidors als carrers.

Edicions locals