L’Ajuntament entrega gairebé 1.500 euros a tres escoles molletanes per un projecte d'estalvi energètic

Els centres s'han beneficiat de la meitat de l'import estalviat en el darrer any

Societat

L’Ajuntament amplia els projectes d’educació ambiental adreçats a les escoles
L’Ajuntament amplia els projectes d’educació ambiental adreçats a les escoles

Aquest dimarts, l'Ajuntament ha entregat els xecs amb l’import corresponent a l’estalvi energètic que durant el curs passat van dur a terme diverses escoles fruit del projecte 50/50. Es tracta de l'Escola del Bosc (894,19 €), l'escola Col·legis Nous (487,39 €) i l'escola Montseny (108,75 €). En total, l'Ajuntament ha lliurat gairebé 1.500 €.

El projecte consisteix en la creació d'uns equips energètics i l'impuls de diverses mesures d'estalvi energètic a les escoles molletanes. A final d'any, es calcula la quantitat estalviada i l'Ajuntament retorna a les escoles un 50% d'aquest estalvi. Per tant, entre les tres escoles s'han estalviat prop de 3.000 € en el darrer any.
 
El més ideal, com ha explicat el regidor d'educació, Raúl Broto, seria que els centres educatius "invertissin els diners en temes d'eficiència energètica", tot i que es permet a les escoles que escollin com gastar-los. Broto també ha explicat que "el més important és el procés educatiu i l’aprenentatge rebut, no pas el contingut del xec. Des de l'Ajuntament podem fer moltes mesures, però en l'educació és on podem actuar directament i amb una visió de futur". En aquest sentit, l'objectiu és que tot el que els alumnes han après a l'aula per estalviar, "l’apliquin a casa, al dia a dia, més enllà de l’escola”.

L'alcalde, Josep Monràs, també ha afirmat que “el compromís de l'Ajuntament amb el medi ambient passa sobretot per la sensibilització i l’educació, i és per aquest motiu que ja estem treballant per tal d’aplicar d’altres projectes a les nostres escoles a partir del curs vinent, un dels quals podria tenir a veure amb el reciclatge d’oli usat” (projecte d'APINDEP). A les escoles hi haurà un espai on "les famílies podran deixar l'oli usat de casa en uns pots i a aquest oli se li donarà un altre ús en comptes de tirar-lo per l'aigüera, que està molt mal fet", com ha explicat Broto.

Entre les estratègies per estalviar a l'aula que han explicat alguns dels alumnes hi havia apagar els ordinadors en marxar de classe, no encendre els projectors si no es necessiten, apagar la caldera quan no és imprescindible, posar cartells per recordar de tancar els llums i els ordinadors quan no s'utilitzen i aprofitar al màxim la llum del dia, per sobre de l'artificial.

Dia Mundial del Medi Ambient

Tot plegat ha coincidit amb el Dia Mundial del Medi Ambient, en què l'Ajuntament de Mollet està duent a terme altres iniciatives com ara repartir ampolles reutilitzables als treballadors i treballadores del consistori amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua embotellada i, per tant, el volum de residus, o instal·lar parades verdes on entregar material a la ciutadania amb el mateix objectiu de reduir els residus que es generen i fomentar el reciclatge.

Edicions locals