Mollet estén a les escoles el programa de prevenció de la violència masclista

L'Ajuntament fa balanç dels dos primers anys del tercer Pla d'Igualtat de Gènere 2016-2020

Societat

Fins ara els instituts ja duien a terme algunes accions
Fins ara els instituts ja duien a terme algunes accions

Mollet del Vallès

Uns 4.500 alumnes de 2n i 5è de primària de les 14 escoles públiques i concertades de la ciutat participaran, a partir del curs que ve, en els programes d’igualtat i prevenció de la violència masclista promoguts per l’Ajuntament. L’acció forma part del Pla d’Igualtat de Gènere 2016-2020, un pla dissenyat per fomentar els drets i la qualitat de vida fent de Mollet una ciutat inclusiva, cohesionada i accessible a tothom i del qual l’Ajuntament n’ha fet balanç aquest dilluns.

Segons la regidora de Polítiques d’Igualtat, Ana M. Diaz, “la formació, la sensibilització i, especialment, la coeducació, són fonamentals perquè la igualtat de gènere sigui plena”, i en aquest sentit destacava una prova pilot que s’ha dut a terme a l’Escola Joan Salvat Papasseit amb poc més de 30 alumnes de primària. “Estem especialment satisfets de la feina feta amb els alumnes del Salvat Papasseit, on a través dels jocs i els contes –que tracten els rols de gènere, la igualtat, l’adaptació del llenguatge...– hem començat a treballar per la igualtat”, deia Díaz.

Per això d’aquí, la intenció és estendre aquests programes pedagògics a totes les escoles de primària, de manera que, sumant-hi els centres de secundària, més de 6.800 nois i noies de Mollet puguin participar-hi.

Sobre el grau d’execució del pla, Díaz ha destacat el treball transversal i en xarxa dut a terme entre tots els departaments de l’Ajuntament, les entitats i la ciutadania, “cosa que ja ens ha permès assolir el 65% dels objectius proposats en només dos anys”.

Entre d’altres, s’han dut a terme sessions i tallers d’apoderament de les dones; atenció a les víctimes i els seus fills; protocols d’actuació per prevenir, detectar i atendre casos de mutilació genital femenina –des de l’any passat hi ha una taula específica de treball amb tots els agents socials que poden intervenir en la prevenció–; l’afectació específica d’algunes malalties; activitats per abordar la vivència i l’acceptació de la diversitat sexual o la promoció de mesures de contractació responsable i de conciliació del temps a les empreses.

També s’ha tingut en compte la perspectiva de gènere a l’hora de programar activitats a la ciutat i s’han dut a terme diferents tallers i programes de prevenció de la violència masclista en què han participat uns 700 integrants dels clubs esportius de la ciutat.

Per la seva banda, l’alcalde Josep Monràs assegurava que “mentre la igualtat no estigui normalitzada i hi hagi desigualtats per combatre caldrà continuar treballant per eradicar les distincions de gènere”, sobretot en matèria de sensibilització, promoció, formació i educació.

Edicions locals