La molletana Berta Fernández treu un 9,4, la millor nota als centres del Baix Vallès

Amb aquesta nota entrarà a fer la carrera d'Estudis Globals

Societat

La molletana Berta Fernández  treu un 9,4, la millor nota  als centres del Baix Vallès
La molletana Berta Fernández treu un 9,4, la millor nota als centres del Baix Vallès

La molletana Berta Fernández, de 18 anys, ha estat l'alumna dels instituts del Baix Vallès amb la millor nota de selectivitat, amb un 9,4. Més alta és encara la seva nota de batxillerat, un 9,66.

Fernández ha estudiat el batxillerat científic a l'IES Vicenç Plantada, i va prendre la decisió d'escollir aquesta modalitat perquè a 4t d'ESO, a Lestonnac, ja es va derivar cap a assignatures d'aquest àmbit. "I com que m'agradaven i se'm donaven bé, vaig decidir fer el científic", afirma. Tanmateix, el seu futur acadèmic prendrà un camí diferent: "ara, en comptes de seguir amb les ciències, faré una carrera que es diu Estudis Globals i on es fan coses de diversos àmbits com història, política, economia i altres assignatures d'actualitat".

Tot això arriba després d'haver superat les Proves d'Accés a la Universitat amb excel·lents a tots els exàmens de la fase general –d'on destaca un 10 a matemàtiques–, a excepció d'un 8,5 a llengua catalana. "Català és una assignatura que tampoc et pots preparar com ho fas amb matemàtiques. Tenim present tot el que hem estudiat els dos anys, i encara més enrere, però en si no t'ho pots preparar tot. El resultat depèn molt de l'examen que et posin", argumenta.

Traient la por que s'acostuma a inculcar als alumnes sobre la selectivitat, la molletana assegura que els exàmens no li van semblar difícils, "però la preparació sí, perquè has de tenir presents moltes coses i a l'examen et surt molt poc de tot el que has fet".

Els dies de la prova, Fernández assegura que, "tot i que havia estudiat molt, estava molt nerviosa". Sempre s'ha preocupat molt per les bones notes, afirma, i a la selectivitat no va ser menys. En acabar els exàmens, "tenia bones sensacions, perquè creia que entraria a la carrera, però no pensava que tindria tan bona nota". Així que es mostra "molt contenta" en saber que ha aconseguit la millor nota del seu institut, de tota la ciutat de Mollet i fins i tot del Baix Vallès: "m'hi he esforçat molt i ha valgut la pena".

A més del seu esforç personal, també agraeix el suport dels seus pares i dels amics. Els primers l'han ajudat "a repassar les lliçons", i els segons l'han animat sempre: "tot i que jo sempre tenia al cap que no m'aniria prou bé, ells em deien que tot aniria bé". I així ha estat.

Un 97,5% d'alumnes aproven la selectivitat

Els dies 12, 13 i 14 de juny, més de quatre centenars d'alumnes d'instituts baixvallesans (409) es van presentar a les proves d'accés a la universitat (PAU), la temuda selectivitat, i un 97,5% d'ells (399) van aprovar-la. Es tracta d'una xifra molt semblant a la dels darrers cinc anys, que ha estat entre el 95% i el 97%, i lleugerament superior a la mitjana de Catalunya (96%). Sis instituts han tingut un 100% d'aprovats entre els seus alumnes: els instituts Aiguaviva, Vicenç Plantada i Sant Gervasi (Mollet), l'INS Torre de Malla (Parets), l'INS Marina (la Llagosta) i l'INS Alba del Vallès (Sant Fost).

Pel que fa a les millors notes, destaca que la meitat dels centres han tingut alumnes amb qualificacions excel·lents a les PAU, és a dir, superiors o igual a 9. És el cas del Vicenç Plantada –Berta Fernández, 9,4–, el Torre de Malla –Enaitz Quílez, 9,3–, el Sant Gervasi i l'Alba del Vallès –Elisabeth Llanos i Jordi Bernal, 9,2– i el Gallecs –Laura García, 9,1–.

Quant a la comparativa amb les darreres cinc convocatòries, el 9,4 de Fernández està per sota de dos 9,5 (2015 i 2016) i per sobre de dos 9,15 (2014 i 2017). I en relació a les notes d'arreu de Catalunya, està a quatre dècimes de les dues millors notes obtingudes enguany a les PAU: dos 9,9 d'una estudiant barcelonina i d'una altra de tarragonina.

Edicions locals