Retirat un rusc de vespa asiàtica en una casa de Mollet

El rusc feia entre 10 i 15 cm i podria haver-se fet molt més gran durant l'estiu

Societat

El rusc detectat aquest cap de setmana en una casa del carrer Pablo Picasso
El rusc detectat aquest cap de setmana en una casa del carrer Pablo Picasso

Els Agents Rurals van retirar diumenge un rusc de vespa asiàtica del porxo d'una casa de Mollet després que una veïna el detectés divendres darrere d'un aparell d'aire condicionat. La vespa asiàtica és una espècie invasora que els darrers temps s'ha instal·lat a Catalunya i s'ha estès fins al punt que ja se la pot considerar com una espècie gairebé autòctona.

"El rusc era arrodonit i feia entre 10 i 15 cm, tenia l'aparença d'un coco", explica Montse Rota, veïna del carrer Pablo Picasso, on va detectar-se el rusc. "Tenia una textura semblant al paper i estava enganxat de manera molt feble al tub de l'aire condicionat", afegeix. 

En detectar el rusc, la Montse va trucar a la Policia Local "perquè havia llegit que podia resultar perillós mirar de treure'l jo mateixa", indica. La Policia es va posar en contacte amb apicultors, els Bombers i els Agents Rurals perquè valoressin la mida i les característiques del rusc, i de seguida van determinar que es tractava de vespa asiàtica i que el podrien retirar en qüestió d'hores.

"Tot i que és una espècie que no acostuma a ser agressiva amb les persones si no se sent amenaçada, ens van demanar que no ens hi acostessim", diu la Montse. Diumenge els Agents Rurals van procedir a retirar el rusc que s'havia començat a instal·lar en aquest punt "probablement uns mesos enrere".

Una espècie cada vegada més habitual

Segons els Agents Rurals, aquest tipus de ruscs són cada vegada més habituals a la comarca, i de fet poden arribar a tenir grans dimensions. "Van començar a entrar pel nord ara fa tres anys, i a poc a poc han anat guanyant terreny i ara no és difícil trobar-les en zones de l'entorn de Barcelona", diu Enric Mayà, cap dels Agents Rurals del Vallès Oriental.

Mayà explica que els últims mesos s'han retirat altres nius semblants a Montornès, Montmeló i Martorelles, i alerta que el total de ruscs anirà en augment perquè es pluges de la primavera i l'inici sec de l'estiu afavoreixen les plagues d'insectes. "A més, és un animal que no té predador natural, de manera que cada vegada s'estén més pel territori, a qualsevol lloc", diu Mayà, qui malgrat tot assegura que no es tracta d'una espècie especialment agressiva per a les persones.

Les picades de vespa asiàtica causen un dolor intens i segueixen amb una coïssor semblant a la d'una cremada, mentre que en l'àmbit agrícola, el dany més gran que produeixen les vespes asiàtiques és la depredació de les abelles de la mel fins a l'eliminació de colònies senceres. En aquest sentit, es calcula que un sol vesper de ves pa asiàtica pot capturar en una temporada fins a 6,7 milions d'altres insectes.

 

Edicions locals