L'Ajuntament de Mollet qüestiona l'existència del Centres d'Internament d'Estrangers

El ple aprova una moció de suport a les polítiques d'acollida de refugiats

Política

L'Ajuntament de Mollet qüestiona l'existència del Centres d'Internament d'Extrangers
L'Ajuntament de Mollet qüestiona l'existència del Centres d'Internament d'Extrangers

La situació dels refugiats i les diferents visions sobre les polítiques migratòries van protagonitzar un dels debats més agres en el ple de dilluns de Mollet. El plenari va aprovar una moció, proposada pel PSC i consensuada amb la resta de grups, excepte PP i Cs que s'hi van abstenir, de suport a les polítiques d'acollida de refugiats i que posa en qüestió l'existència dels polèmics centres d'internament d'extrangers, els CIE.

Entre altres, la moció dóna suport a l'acollida dels refugiats del vaixell Aquarius per part del govern espanyol i demana que els governs autonòmics i locals siguin tinguts en compte en la planificació de les polítiques d'acollida. La proposta també demana que aquestes persones no siguin deportades ni tancades als CIE, uns centres qüestionats per la moció, i reclama el cessament de les devolucions en calent d'immigrants i sancions als estats que vulneren les lleis de salvament marítim i el dret d'asil.

"En cap cas salvar vides pot ser un delicte", deia la socialista Ana M. Díaz, ponent del punt, en relació a la "criminalització" d'associacions i ONG que es dediquen a salvar refugiats al mar. "Vivim una greu crisi humanitària i els estats de la UE han d'assumir les seves responsabilitats i acceptar les quotes que es van acordar el 2015", que, en el cas de l'Estat espanyol suposarien uns 17.000 refugiats.

En aquest sentit, tant PP com Cs van criticar el que consideren una "política de gestos" en referència a les decisions del govern de Pedro Sánchez. "Això pot provocar un efecte crida", deia Susana Calvo (PP), qui opinava que amb la immigració "no s'hi val una política d'impulsos. La resposta no pot venir d'un sol país sinó que ha de ser una solució europea", indicava. A més, Calvo es qüestionava si l'Estat pot assumir aquests refugiats. "A Mollet també hi ha molta gent que també ho passa malament", deia.

Per la seva part, el portaveu de Cs, Francisco Muñoz, defensava que "s'ha de ser ferm contra les màfies" i apostava per mantenir els CIE "amb millors infraestructures" perquè "si es tanquen els CIE que es farà amb aquesta gent?".

Per la seva part, Ara Mollet ERC MES i Canviem Mollet denunciaven que amb polítiques com les devolucions en calent o els CIE s'estan "vulnerant els drets humans" i tots dos grups van ser molt crítics amb el discurs de PP i Cs. Marina Escribano, de Canviem, considerava que "parlar de drets humans i de regular les polítiques migratòries" era un discurs d'"hipòcrita". "Els refugiats fugen perquè no poden fer una altra cosa", recordava i acusava el PP i Cs de brandar el discurs de "primer els de casa", un discurs "xenòfob" i "molt perillós perquè determina que les vides d'unes persones valen més que les d'unes altres". "S'ha de treballar per tothom, una cosa no és incompatible amb l'altra", concloïa Escribano.

Finalment, la moció va tirar endavant amb els vots a favor del PSC, Canviem, Ara Mollet ERC MES i PDeCAT i l'abstenció del PP i Cs.

 

 

 

Davant aquest discurs

Edicions locals