La revolta feminista desembarca a la festa major de l'espai de Gallecs

El col·lectiu Mollet Feminista i l'associació de veïns programen una jornada reivindicativa

Cultura

Mollet del Vallès, Parets del Vallès

La revolució feminista ha arribat a Gallecs, que celebra aquest cap de setmana la seva festa major amb un marcat to reivindicatiu. El col·lectiu Mollet Feminista amb l'Associació Veïnal Gallecs han preparat per aquest divendres una jornada ecofeminista, amb què es vol reflexionar sobre "les dicotomies i l’agressió que provoca el sistema capitalista-patriarcal en el nostre territori-cos, és a dir, a les nostres vides", apunten des de l'organització.

Així doncs, a partir de les 20 h es farà un debat acompanyat de la projecció del documental Entre el dia i la nit no hi ha paret, realitzat per Les Espigolaores, un col·lectiu que treballa en la recuperació del coneixement i memòria oral de les dones rurals i llauradores des d'una perspectiva feminista. Participaran en el debat Rosa Binimelis –doctora en Ciències Ambientals (Economia Ecològica) per la UAB i investigadora a la UVic– i Inés Marco, especialista en economia feminista.

Fent Botifarra a la crisi

A partir de les 22 h, se celebrarà un sopar intercultural, amb cuina del Marroc i el Senegal, que tindrà un preu de 6 euros, tot inclòs.

I després del sopar serà el torn de tot un clàssic, el festival musical Botifarra a la crisi, que arriba a la desena edició. La primera proposta vindrà de la mà de Sílvia Tomàs, una cantautora que oferirà les seves lletres plenes d'experiències i reivindicacions acompanyada de Guillem Boada, al teclat, i Mateo Martínez, a la guitarra flamenca.

A continuació serà el torn de la cançó d'autor d'Opoloh. Mabel Flores i la seva cançó protesta ompliran l'espai rural de ritmes reggae, ska, pop-rock, rancheras, i músiques del món amb un missatge feminista i compromès.
Seguiran la cantautora argentina Belén Natalí amb Mina's Collective, un col·lectiu de selectores de diferents parts del món molt lligades a la cultura Sound System.  

El torn de la rumba i el mestissatge arribarà amb El Ventilador, un grup  de Ripollet que va néixer a l'estiu del 2011 de la mà del Francesc i el Luis tocant versions d'Estopa, Los Delinquentes i La Pegatina, d'entre altres. Tancaran el festival, les punxadiscos paretanes Skat-eòlikes, que farà remenar el cos amb les seves propostes musicals.

Sopar 'eco'

El dissabte es reprendrà la festa amb la festa de l'escuma i xocolata fresca (17 h) i a la nit de dissabte es farà el sopar de festa major (21 h), a base de plats amb productes ecològics de Gallecs. El menú estarà compost per una amanida d'enciam i tomàquets de varietats tradicionals del Vallès amb ceba tendra; mongetes del ganxet amb biotifarra i cansalada i pà amb tomàquet, síndria, vi ecològic i aigua. La venda de tiquets, al preu de 12 euros, es fa a la seu del Consorci, l'agrobotiga de Gallecs i la botiga l'Esquella, del carrer Gaietà Ventalló de Mollet. La nit acabarà amb  ballaruca a càrrec de l'orquestra Music Machine (23 h) i el punxadiscos Modjo.

Diada castellera

Després de la jornada castellera històrica de l'any passat –quan Castellers de Mollet aconseguia la fita de descarregar la clàssica de 7 després de molts anys– enguany, Gallecs tornarà a ser escenari dels castells, enguany molt baixvallesans. Castellers de Mollet estaran acompanyats dels seus fillols, els Manyacs de Parets i també de la colla osonenca dels Nyerros de la Plana. L'actuació serà a les 12 h  a la plaça de l'Església, on a les 20 h es farà el tradicional concert d'havaneres amb Son de l'Habanat.

Edicions locals