La Cuca Molla amplia el bestiari molletà

El nou element festiu s'estrenarà a la festa major d'estiu

Cultura

La Cuca Molla amplia el bestiari molletà
La Cuca Molla amplia el bestiari molletà

Mollet del Vallès

El pati del Centre d'estudis Mollet acollia dimecres la presentació de la Cuca Molla, un nou element festiu per a la festa major de Mollet, que ha estat impulsada per una vintena de famílies i promoguda pel Casal Cultural.

El Casal, de fet, "s'hi ha implicat i ha posat la part econòmica", explicava Oriol López, un dels impulsors del projecte. La intenció és que, de moment, aquest nou element del bestiari molletà surti per les festes majors d'estiu i d'hivern. L'estrena serà el diumenge 19 d'agost (12 h), quan es podrà veure el ball i es podrà sentir la cançó de la cuca per primera vegada. David Carbonero va explicar que la cercavila "sortirà del Casal Cultural, tirarà Rambla avall, passarà pel carrer Barcelona, arribarà a la plaça Prat de la Riba i allà farà el ball inaugural". En l'espectacle també hi participaran els pares picant amb bastons i aniran acompanyats de capgrossos.

El cap de la cuca és portat per un adult i 15 nens al darrere sostenen tot el cos: els primers dotze van en parelles i a la cua, que és més estreta, hi van d'un en un. Malgrat que ara hi hagi unes 20 famílies implicades, Carbonero anima a que "participin més nens i nenes de la ciutat". "Es poden anar traient i posant nens durant tot el trajecte", afirma.
L'objectiu del projecte, segons Carbonero, és "transmetre que la cantera de Mollet s'ha de mimar, s'ha de vincular des de petit al poble i se'ls ha d'ensenyar uns valors". Una altra de les seves característiques és, com va explicar López, que anirà passant de famílies en famílies al llarg dels anys: "les famílies que l'hem portada a terme i l'hem construïda, d'aquí a 6 o 7 anys segurament no hi serem i hi haurà famílies noves que portaran la cuca molla". "Estem molt contents perquè el Casal Cultural hi ha apostat i per la quantitat de famílies que juguen a la cuca molla", va cloure López.

Els creadors

Tres han estat els constructors de la cuca: David Ventura ha creat el cap al seu taller de Navata, a l'Alt Empordà –Ventura & Hosta–; Jordi Rabassa, de Martorelles, ha construït tot l'esquelet de ferro i fusta; i el sastre molletà Josep Tarrés n'ha confeccionat el vestit.

Per altra banda, Gemma Rovira és la creadora de la música –igual que va fer fa 10 anys amb la del Moll Fer– i Laura Gálvez és la coreògrafa del ball del bestiari. A més de la creació de la cuca, també s'ha elaborat un llibret amb la història, la música i l'auca de l'animaló, que ha editat Mariona Rabassa i que han escrit López i Carbonero. Els dibuixos de l'auca han anat a càrrec de Gisela Bombilà. La il·lustradora recorda que va ser el David Carbonero qui li ho va proposar: "em va trucar per dir-me que volien fer un animal nou a la ciutat i em va fer molta il·lusió, perquè contribuir amb el que tu fas a les festes populars és molt interessant", explicava Bombilà.

Dins d'una pinya dels Pinetons

La Cuca Molla viu dins d'una pinya "a la part més alta de Mollet: els Pinetons". I va decidir que "cada vegada que les seves orelles escoltessin aquells sons de rauxa i xerinola de la festa major, baixaria dels Pinetons i gaudiria de la gresca, i correria, i jugaria i riuria...".

Edicions locals