Sergio Torres: "El meu objectiu és aconseguir la Triple Corona"

Aquest cap de setmana el nedador molletà del Club Natació Granollers ha sigut segon en una prova de 2 quilòmetres a Torredembarra i quart en una de la mateixa distància a Pineda de Mar

Esports

El nedador molletà Sergio Torres
El nedador molletà Sergio Torres | Sergi Escudero

Granollers, Mollet del VallèsSergi Escudero

Sergio Torres (Mollet, 1996) va començar a nedar en piscina al Club Natació Parets. Però, allà, amb 12 anys un entrenador el va incitar a provar un parell de travesses en aigües obertes. Els resultats van ser bons i cada cop van anar sent més prioritàries que les proves en piscina. Tant, que des de fa dos anys Torres ja dedica gairebé tot el seu calendari a les travesses.

"En aigües obertes no és tan important la tècnica com en la piscina. En canvi, són molt rellevants l'experiència, l'orientació o saber quan has de canviar el ritme", explica Torres, qui entrena tres hores diàries de dilluns a divendres al Club Natació Granollers i ho compagina amb la carrera de dret que està finalitzant.

El cap de setmana ha sigut segon en una travessa de 2 km a Torredembarra i quart en una altra de la mateixa distància a Pineda de Mar. Però aquesta temporada es va marcar en vermell tres travesses: la Batalla de Rande, l'UltraEbre i la Triple Corona. A la primera va quedar segon (l'any passat la va guanyar), a la segona va quedar primer amb rècord de la prova inclòs i l'última la disputarà al setembre.

La Triple Corona és un conjunt de tres proves que es disputen en tres anys. Enguany toca la primera, que consistirà en una travessa de 15 km entre les Illes Cíes i la platja de Ribeira (Baiona). "L'any passat el metge em va obligar a abandonar aquesta prova per hipotèrmia a causa de que l'aigua estava a 12 graus. Llavors vaig prometre a la meva nòvia i a mi mateix que aquest any la guanyaria. I l'objectiu és vèncer també en les altres dues els anys següents". 

Torres participa en proves amb seu a l'Estat espanyol perquè no té patrocinadors que li permetin pagar-se competir també a Itàlia o Grècia. De fet, no sap si podrà anar a Dubai, on el novembre es disputarà l'OceanMan Mundial per al qual es va classificar a la travessa de Tabarca. "Actualment els patrocinadors se centren més en els seguidors que tens a Instagram que en els resultats esportius", diu el molletà. 

El que de moment no es planteja és participar en uns Jocs Olímpics perquè en aigües obertes només es disputa la prova de 10 km. "Se'm queden molt curts, jo sóc fondista. Si algun dia la distància de 25 km és olímpica, llavors m'ho plantejaré". I, a continuació, explica el seu mètode per afrontar proves com l'Ultraebre, amb més de 30 km de distància: "s'ha d'arribar al km 10 tenint encara al cos el 90% de l'energia. A partir d'aquí, el cos comença a demanar-te coses i ve la part dura. Per això és molt important hidratar-se i alimentar-se en tot moment. El meu mètode és parar entre 10 i 15 segons cada 20 minuts per tal que el caiac em doni substàncies que portin sals minerals, però altres nedadors prefereixen parar 4 o 5 minuts cada una hora". 

Aquest tipus de travesses duren unes 6 hores en què es cremen aproximadament 7.000 calories. Hi ha nedadors que arriben a perdre entre 5 i 6 quilos. "Jo no tinc la sensació d'estar sis hores nedant", admet el molletà. "Intento pensar en coses que no tinguin res a veure amb la cursa. A vegades vaig cantant i, d'altres, pensant en el nou fitxatge del Barça. L'important és no pensar en coses que em puguin perjudicar mentalment", afegeix.

La primera ultramarató de Torres va ser l'Ultraebre del 2015. Torres Només tenia 19 anys i mai havia nedat una prova de més de 10 km. Aquesta en tenia gairebé 31. I la va guanyar.

 

Edicions locals