El Ball de Diables celebra 35 anys amb foc als carrers

El correfoc recorrerà Mollet de Pau Casals a Prat de la Riba

Cultura

El Ball de Diables de Mollet està en plena celebració del seu 35è aniversari. Ho fa en un bon moment de forma –amb més de 80 membres a la colla– i amb diversos actes especials al llarg d'aquest any, entre els quals una lluïda cercavila amb tabalers, grallers i malabars que va tenir lloc a començaments d'abril amb una mona de Pasqua dedicada expressament a l'entitat.

Un altre dels actes de celebració de l'aniversari serà el tradicional correfoc de festa major, que com és habitual els últims anys recorrerà el tram entre les places Pau Casals i Prat de la Riba dissabte a partir de les 22 h. Després de l'espetec de foc, guspires i fum pels carrers del centre, el Moll Fer agafarà el protagonisme amb la seva dansa a Prat de la Riba, un dels punts àlgids de la celebració festiva molletana. Com a novetat d'aquest any, el Ball de Diables posarà a la venda un got commemoratiu de l'efemèride que servirà a la seva barra a la zona de concerts de Can Mulà.

Com és habitual, s'aconsella a qui vulgui participar al correfoc que vesteixi amb roba de cotó i que eviti les fibres sintètiques, ja que en cas de cremades s’enganxen a la pell. També s’aconsella anar amb màniga llarga, pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives que agafin fort els peus.

L'aniversari, reflectit en l'Aparador del Museu Abelló

Des del passat 25 de juliol fins a mitjans de setembre es podrà veure a l'Aparador del Museu Abelló una exposició sobre els 35 anys del Ball de Diables de Mollet. Com explica el cap de colla, Manel Soria, volien "ensenyar-li al poble el que comporta fer un correfoc, els assajos, els materials, els trajes –des del primer, de 1983, fins al d'ara–, els estris o tots els tridents que han passat durant aquesta època".

La mostra estarà un mes i mig, fins a mitjans de setembre, i és, com assegura el cap de colla, "una manera de donar-li les gràcies a tots els membres que han passat per la colla durant els 35 anys; que en 35 anys no s'hagi trencat la colla, vol dir que hi ha moltes ganes de foc i de pólvora".

La gerent del Museu Abelló, Pepa Ventura, va explicar en la presentació de la mostra, que "l'Aparador sempre acull un cicle continuat de diferents artistes, amb un tema com a fil conductor. Quan acaba un cicle, normalment deixem un espai per si coincideix que alguna entitat de la ciutat està fent alguna celebració".

Així que Diables, amb qui es van reunir per preparar colze a colze l'exposició, ha aprofitat l'ocasió. "No és el mateix muntar en una sala d'exposicions, que muntar l'aparador", assegura Ventura, i per això van preparar plegats l'exposició.

Edicions locals