Els Gegants de Montblanc, convidats a la festa molletana

La falta de colles disponibles a mitjans d'agost fa que enguany no es disputi la cercapicada

Cultura

Els Gegants de Montblanc, convidats a la festa molletana
Els Gegants de Montblanc, convidats a la festa molletana

Diumenge a la tarda, en Vicenç, na Marinette, en Mir, la Guillema i la gegantona Mariona tornaran a passejar pels carrers de la ciutat guiats per la Colla Gegantera i el seguici musical de les gralles i els tabals.

Enguany, comptaran amb la companyia dels seus homòlegs de Montblanc, d'on són originaris uns dels gegants més antics de Catalunya. Montblanc és, de fet, una vila amb gran tradició gegantera i l'any 2006 va ser proclamada Ciutat Gegantera de Catalunya. La vila té una parella de gegants datats de l'any 1864 i una colla de capgrossos anomenats popularment nanos, datats de finals del segle XIX o principis del XX, ja que se'n desconeix la data exacta de construcció. Els gegants vells de Montblanc no tenen noms propis i els veïns els coneixen com el Gegant i la Geganta, i des del 1992 el municipi compta amb una reproducció dels gegants originals fets en fibra de polièster, cosa que els fa molt més lleugers.

D'altra banda, la vila compta també amb els Veguers de Montblanc, Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, els dos gegants que acostumen a sortir en cercavila. L'any 2008 els Amics dels Gegants de Montblanc van decidir fer dues figures noves per a l’entitat, i es van decantar perquè fossin els primers veguers de Montblanc, fundadors de la vila, i per rememorar el seu gloriós passat medieval.

Amb aquesta visita a Mollet, la Colla Gegantera de Montblanc torna la visita que els molletans van fer a la Conca de Barberà el passat mes de maig.

A més de la passejada pels carrers del centre, els Gegants viuran la seva plantada a la plaça de l'Església la mateixa tarda a partir de les 18 h, i a les 19.30 h serà el torn de la ballada a Prat de la Riba. A diferència d'anys anteriors, enguany no es disputarà la cercapicada per la falta de colles disponibles a mitjans d'agost. Després de l'actuació de diumenge descansaran per agafar forces per dimarts al vespre, quan els gegants aniran en comitiva a veure els focs artificials de Prat de la Riba fins a l'entrada del Calderí.

Altres actuacions dels gegants hauran estat dissabte, en la cercavila d’inici de festa major amb el seguici popular amb ballada inclosa a Prat de la Riba durant el pregó, i la missa de Vot de Poble diumenge al matí a l'Església de Sant Vicenç.

Edicions locals