Els polígons del Baix Vallès tenen 1.083 empreses i 171 espais sense activitat

Martorelles i la Llagosta no disposen de cap solar buit per acollir noves activitats econòmiques i productives

Economia

Els tècnics Marc Vila i Mireia Rossell amb Joaquim Colom i Marc Candela
Els tècnics Marc Vila i Mireia Rossell amb Joaquim Colom i Marc Candela

Sis municipis de la comarca, entre els quals Parets del Vallès (5,68%), concentren la meitat de la indústria manufacturera de la comarca, en especial dedicada als productes metàl·lics. Aquesta és una de les conclusions que es pot extreure del cens d'empreses dels polígons d'activitat econòmica (PAE) que la setmana passada presentava la Taula Vallès Oriental Avança i el Consell Comarcal a la seu de la Unió Empresarial Intersectorial (UEI).

"Necessitàvem una eina per conèixer el sòl industrial existent i quines possibilitats té per captar nova indústria i no perdre'n", indicava el conseller comarcal i alcalde de Martorelles, Marc Candela, qui recordava altres estudis impulsats per l'ens vallesà, com el cens de polígons l'any passat i la diagnosi sobre l'estat de les telecomunicacions el 2014. "L'objectiu és saber la disponibilitat de sòl i quines activitats es desenvolupen per poder informar empreses que busquin espai per implantar-se", insistia Joaquim Colom, director de la UEI.

Així, doncs, l'Observatori del Vallès Oriental i la consultoria Solucions han creat una base de dades de totes les empreses dels 161 PAE de la comarca, que ocupen 3.115 hectàrees –equivalents al 4,2% de la superfície de tot el Vallès Oriental– i hi tenen emplaçades més de 4.000 empreses actives.

D'aquestes, 1.083 són als vuit municipis del Baix Vallès. De fet, mentre que la mitjana dels PAE del Vallès Oriental tenen una superfície de 19,35 hectàrees i 78 dels 161 de menys de deu, els PAE del Baix Vallès superen, en bona part, les 50 hectàrees.

Pel que fa als espais susceptibles d'acollir noves implantacions d'activitat, a la comarca s'han censat 991 empreses inactives –ja estiguin en venda, lloguer o traspàs– i 888 sense informació. Entre les inactives hi ha 479 solars per edificar.

En el cas del Baix Vallès la quantitat d'espais sense activitat és de 171, dels quals 104 corresponen a naus –en lloguer (44), en reforma (16), en venda (17), en venda o lloguer (27)– i solars (67). Segmentant la informació per municipis, destaca que a Martorelles i la Llagosta no hi ha cap solar buit disponible per acollir noves activitats econòmiques i productives, mentre que Montmeló en té 18, Mollet 15 i Sant Fost 13.

Un cop creat el cens s'està treballant en un portal web de polígons amb les dades recollides que es preveu presentar a la tardor, segons explicava la tècnica del Consell Comarcal, Mireia Rossell, qui també avançava que es vol crear un catàleg de promoció industrial del Vallès Oriental per dinamitzar i consolidar el teixit industrial.

El cens empresarial

Als vuit municipis de la demarcació hi ha actualment 34 polígons d'activitat econòmica –12 dels quals a Parets–, que ocupen una superfície de 1.091 hectàrees. Parets (308 ha), Montornès (276 ha) i Mollet (218 ha) són els municipis amb més sòl industrial, seguits de Montmeló (101 ha) i Martorelles (98). Sant Fost (53), la Llagosta (35) i Santa Maria (2) són els que en tenen menys.

Un 55% amb menys de 6 treballadors

Més de la meitat de les empreses dels polígons de la comarca són petites, d'entre 1 i 5 treballadors, i només el 2,25% tenen més de 100 persones a la plantilla. Als polígons del Baix Vallès la situació és lleugerament diferent, amb un 38,1% d'empreses de menys de 6 treballadors; un 14,5% d'entre 6 i 10; un 10,2% d'entre 11 i 25, i un 6,2% d'entre 26 i 50.

Les empreses que tenen entre 51 i 100 treballadors representen el 3,4%, mentre que les que superen el centenar d'empleats són només el 2,5% –només un 0,4% de més de 250 treballadors–. Parets i Mollet són els municipis amb empreses més grans, mentre que Martorelles i Montornès acullen un major nombre d'empreses de menys de sis treballadors.

Edicions locals