La Cuca Molla deixa els Pinetons per fer festa major

La figura d'una cuca llargaruda se suma a la voluptuosa Santa Teca i al ferotge Moll Fer

Cultura

La Cuca Molla deixa els Pinetons per fer festa major
La Cuca Molla deixa els Pinetons per fer festa major

Arribada dels Pinetons i amb moltes ganes de xerinola, la Cuca Molla s'estrenarà enguany com a nou bestiari de la festa major i de la ciutat. Impulsada per un grup de famílies amb nens petits i amb el suport del Casal Cultural –que n'ha assumit el cost– la Cuca Molla ha nascut "perquè els nens i nenes de Mollet tinguin bestiari festiu propi i per deixar per al poble una imatge pròpia de la nostra festa que perdurés", expliquen Oriol López Mayolas i David Carbonero, impulsors de la bèstia.

Amb cos i ànima

Amb una llargada de gairebé de nou metres, el cos de la Cuca Molla ha estat una realitat gràcies a la tasca de tres artistes que han construït la figura: David Ventura, del taller Ventura Hosta de Navata (Alt Empordà), creador del cap; Jordi Rabasa, de Martorelles, que ha treballat l'esquelet de l'animal; i el sastre molletà Josep Tarrés, que n'ha teixit la vestimenta.

Però com diuen els mateixos impulsors, la cuca, a més de tenir cos, té ànima, i la peça va acompanyada d'una música, creació de la molletana Gemma Rovira; i d'una història i una auca ideada per López i Carbonero i que ha il·lustrat la també molletana Gisela Bombilà.

L'estrena de la Cuca Molla serà diumenge 19, a les 12 h. La bèstia serà portada per un adult al capdavant i per 15 nens i nens a l'interior, que caminaran al ritme dels bastoners que l'acompanyaran pel carrer. La cercavila sortirà del Casal Cultural i arribarà a la plaça Prat de la Riba, on, acompanyada de la música de les gralles i la percussió farà el seu ball per després tornar al seu cau.

Els emblemes de les colles

La Cuca Molla és el nou element festiu que s'incorpora a la gresca d'estiu. Però la festa major també ha estat motiu d'inspiració per crear les darreres figures de bestiari a Mollet, que des de fa uns anys, compten amb el Moll Fer i la Santa Teca, dos elements del patrimoni cultural local promoguts per les colles de Morats i Torrats.

El 2009, la colla dels Torrats presentava el Moll Fer, la primera bèstia de la ciutat, que a més de llençar foc, raja aigua i pixa vi. Creada per Dolors Sans, constitueix una de les figures més singulars del bestiari tradicional i festiu català, amb la particularitat que es pot partir per la meitat, just per l’espina. El Moll només es separa en dues bèsties per les festes majors d'estiu i hivern de Mollet.

La història explica que, ja en temps dels romans, un moll gegant recorria els carrers gemegant i escopint foc, i atemoria els vilatans. Anys més tard, el moll no tolerava les injustícies dels senyors feudals i els assaltava els cellers per després repartir el vi entre el poble. Des de llavors, va viure molts anys amagat als cellers de les caves Can Gomà i, per això, cada any els Torrats invoquen el moll des de la porta de l’actual teatre municipal.

La deessa morada

Els Morats es deuen al bon menjar i per això veneren la deessa Santa Teca, una figura que la colla va presentar el 2011 i que treuen en diferents actes de la festa major: el Tapes Tour, el Pregó i la Processó de la Santa Teca, que organitzen després de l’Encesa del Campanar (dissabte nit). La Santa Teca va ser construïda per Karlos Kosas i representa la deessa del menjar, per això la veureu sempre envoltada de menjar, amb l’espina d’un moll a la mà dreta i un pernil a la mà esquerra.

Per venerar-la, els Morats canten: "A Santa Teca demanem / allà que és tant gloriós / nits llargues i ben golfes / i bona festa major".

Edicions locals