Localitzats una vintena de focus de vespa asiàtica al Baix Vallès

Des d'aquest estiu la retirada de nius primaris depèn d'empreses especialitzades en control de plagues

Societat

Els últims mesos s'han detectat 2 focus a Parets, 5 a Mollet, 6 a Sant Fost, 1 a Montmeló, 3 a Montornès i 1 a Santa Maria
Els últims mesos s'han detectat 2 focus a Parets, 5 a Mollet, 6 a Sant Fost, 1 a Montmeló, 3 a Montornès i 1 a Santa Maria

Els Agents Rurals van retirar al juliol un niu de vespa asiàtica del porxo d'una casa del carrer Pablo Picasso de Mollet després que una veïna el detectés darrere d'un aparell d'aire condicionat, mentre que a l’agost una comunitat de veïns del carrer Aureli Maria Escarré, al barri de l’estació del Nord, ha hagut d’eliminar un niu d’aquesta mateixa espècie fixat a la cornisa del seu edifici.

Aquests són només dos exemples de la ràpida expansió de la vespa asiàtica o velutina al Baix Vallès, una espècie que va arribar a la comarca ara fa poc més de dos anys.

Als nuclis més poblats, com a Mollet, és on més se’n troben, sobretot perquè “hi ha més gent i és més fàcil detectar-los”, explica Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, qui assegura que "la seva expansió ja està totalment consolidada a la comarca" i que poc a poc anirà en augment perquè és una espècie sense predadors naturals i amb una alta capacitat de reproducció –un niu desenvolupat pot comportar la creació de fins a 50 futurs nius–.

Enguany, l’augment d’aquesta espècie ha estat molt important, i de fet ja se n’han localitzat exemplars a la mateixa ciutat de Barcelona. L’últim any i mig, per exemple, s’han localitzat al Baix Vallès una vintena d’exemplars de vespa velutina, i s’han retirat mitja dotzena de nius a Mollet (2), Parets (1), Montornès (2), Sant Fost (1) i les instal·lacions del Circuit de Barcelona-Catalunya a Montmeló (1 niu).

Davant d’aquest augment, els Agents Rurals –fins ara encarregats de retirar els nius– han actualitzat el seu protocol d’actuació. “Fins ara actuàvem perquè podíem assumir-ho, teníem els mitjans per fer-ho i no suposava massa feina; però ara hi ha tantes actuacions que és impossible assumir-les”, diu Mayà. “De la mateixa manera que davant d’una plaga de rates o d’escarabats no actuarien els Agents Rurals, sinó una empresa especialitzada, davant les vespes passa el mateix”.

Per això, des d’aquest estiu el procediment per eradicar un niu primari de vespa asiàtica depèn de professionals especialitzats. Mayà explica que si el niu és molt petit es pot actuar directament sobre ell amb un esprai, però que en tot cas està bé avisar la Policia Local o els mateixos Agents Rurals perquè registrin el cas, valorin la mida i les característiques del niu i determinin quina pot ser la millor manera de retirar-lo.

“Nosaltres informem i valorem les actuacions d’acord amb els ajuntaments”, diu Mayà. “Si el niu es troba en espais públics, com equipaments o carrers i places, és el mateix Ajuntament qui se n’ha de fer càrrec, mentre que en espais privats són els propietaris els encarregats de retirar-los”. En aquest cas se sol recórrer a empreses de gestió de plagues, que actuen amb equipaments especials i utilitzant insecticides.

Per tot plegat, ajuntaments i Agents Rurals demanen la col·laboració dels veïns sempre que es detecti la presència d’algun niu d’aquestes característiques a prop.

300 euros per retirar un niu

El canvi de protocol en la retirada de nius ha generat confusió. Els veïns afectats de l'Estació del Nord diuen sentir-se "desatesos" tant per la Policia Municipal com pel cos d'Agents Rurals. "Ens passàven d'un lloc a l'altre i ningú no ens deia res, ni què havíem de fer ni si vindrien a treure'l. Finalment vam haver de buscar-nos una empresa especialitzada i pagar de la nostra butxaca un total de 300 euros per la retirada", expliquen. 

Espècie nociva per a altres insectes

La vespa asiàtica és una espècie invasora tan estesa a l'àrea de Girona i Barcelona que fins i tot ja podria equiparar-se a una espècie autòctona. Els seus nius són arrodonits, de color marró i tenen l'aparença d'un coco. Tenen una textura semblant al paper, poden arribar a tenir grans dimensions i s’enganxen de manera molt feble a qualsevol lloc. “No hi ha d’haver alarma, ja que no és una vespa assassina ni gaire perillosa”, diu Mayà, qui assegura que és una espècie que només pica si se sent atacada.

Així, tot i que les picades de vespa asiàtica causen un dolor intens i segueixen amb una coïssor semblant a la d'una cremada, les vespes no acostumen a ser agressives amb les persones si no se senten amenaçades. En l'àmbit agrícola, el dany més gran que produeixen les vespes asiàtiques és la depredació de les abelles de la mel fins a l'eliminació de colònies senceres. Es calcula que un sol vesper de vespa asiàtica pot capturar en una temporada fins a 6,7 milions d'altres insectes.

 

Edicions locals