L'Ajuntament de Montornès aprova un programa per lluitar contra els pisos buits

També es volen evitar els usos fraudulents dels habitatges

Societat

El ple de Montornès va aprovar dijous el programa d'inspecció i conservació d'habitatges buits i ocupats, amb què, principalment, es pretén combatre les actuacions d'aquelles entitats financeres que disposen de pisos buits durant més de dos anys i evitar que hi hagi "gent sense cases i cases sense gent", com deia el regidor Jordi Delgado. Es tracta d'un "conjunt d'eines i metodologies emmarcades sota un paraigües de competències municipals".

Delgado també va apuntar que l'ordre de prioritats en les inspeccions l'encapçalaran els pisos buits de grans tenidors i el seguiran els pisos en què s'estigui duent a terme usos fraudulents. Pel que fa als pisos buits, el darrer cens oficial de la Generalitat –d'abans de l'estiu– comptabilitza fins a 106 habitatges buits a Montornès, que han estat desocupats durant més de dos anys. Així que es farà un "seguiment d'aquest parc d'habitatges que està immòbil, perquè les entitats financeres no només no retornen aquests habitatges a la població, sinó que els estan venent a fons d'inversió perquè segueixi l'especulació. Per tant, s'està deixant de banda la funció social de l'habitatge".

Quant a l'altra línia de treball, al municipi s'ha detectat que en diversos habitatges es porten a terme activitats il·legals: cultiu de drogues o criança d'animals, principalment de gossos. Aquesta tasca pot servir "per aportar eines addicionals a la policia local o als jutges", com afirmava Delgado, per tal d'engegar les investigacions corresponents.

El PSC hi va votar a favor, ja que entenen que "en matèria d'habitatge s'estan intentant fer molts esforços" i que aquesta "és una de les prioritats per a la ciutadania". ERC també li va donar suport, que la considera "una estratègia idònia, perquè utilitza les competències pròpies per lluitar contra reptes molt importants per al municipi".

El PP i C's s'hi van abstenir. Els primers asseguraven que "es podria haver ajudat a la gent quan estàvem a la crisi més gran, fa 3 o 4 anys, amb aquest tipus d'actuacions". Els segons es que "aquesta intenció de posar veda a certs accessos a l'habitatge no estan ben acotats, i hi ha un cert batibull, ja que quant al control de certes activitats teniu altres eines. Són els municipis els encarregats de donar llicència i de regular les activitats que es fan a cada edifici".

No combat les ocupacions

El que no es busca amb el programa és lluitar contra les ocupacions il·legals d'habitatges. Delgado assegurava que "només pot ser útil per a aquestes ocupacions si es presenten problemes de conservació o de salubritat dels habitatges", les dues competències municipals que aplicaran. "És difícil distingir una ocupació per una necessitat sobrevinguda –desnonaments o necessitat social– de la resta", afirmava el regidor. Per aquest motiu, també explicava que des de l'Ajuntament treballaran amb la Generalitat amb l'objectiu de "prevenir les ocupacions per necessitat sobrevingudes".

Edicions locals