La collita de raïm es recupera i augmenta un 25% al Baix Vallès

Els viticultors baixvallesans vinculats a la DO Alella es mostren satisfets de la campanya actual

Economia

La pansa blanca és la varietat més habitual a la DO Alella
La pansa blanca és la varietat més habitual a la DO Alella

“Entre novembre i desembre ja tindrem els primers vins al mercat, els de les vinyes més joves”. Així ho preveu l’enòleg Enric Gil, del Celler de Can Roda, de Santa Maria de Martorelles, que des de finals d'agost i fins a començaments d'octubre es troba en plena verema.

“Després de dos anys molt fluixos, en què hi havia hagut molta sequera i poca producció, aquest any recuperem els nivells normals, i la previsió és collir un 25% més de raïm que la temporada passada”, diu Gil.

Aquest any ha plogut més, hi ha hagut més humitat i en general ha fet menys calor, cosa que ha alentit la producció i ha fet que la verema hagi tornat al calendari habitual, al setembre –l'any passat es va avançar fins a quatre setmanes–.

A més, explica Gil, “afortunadament la planta s’ha recuperat de la forta sequera dels anys anteriors”, de manera que l’anyada serà bona i el raïm de bona qualitat, malgrat la incidència del míldiu, un fong que ataca les fulles, la tija i els fruits sobretot quan hi ha molta humitat.

“Tot i que ha plogut molt, si es fa un bon tractament amb fitosanitaris no hi ha d’haver cap problema”, assegura Joan Plans, fins fa poc temps responsable del Celler Serralada de Marina. Plans explica que “perquè el resultat sigui bo és important mantenir les vinyes al dia i tractar-les perquè no tinguin malalties”, i assegura que “qui aquest any hagi fet un tractament adequat als ceps no haurà tingut cap problema per obtenir una bona producció”.

A més dels fongs i les malalties vinculades als ceps, els viticultors també es mostren preocupats per l’elevada presència de senglars que s’alimenten de raïm. “Aquest any no s’ha permès caçar a la nostra zona, i això s'ha notat en la presència dels senglars a les vinyes”, diu Plans.

Serralada de Marina i Can Roda són dos dels cellers baixvallesans que formen part de la DO Alella, juntament amb Raventós d'Alella, de Mas Parxet, amb celler a Santa Maria. L'orientació més obaga de les vinyes baixvallesanes produeix uns vins més àcids, lleugerament diferents als de la zona del Maresme de la mateixa DO.

A més, els terrenys són de sauló, un sòl sorrenc molt permeable, amb un bon drenatge i un índex molt alt de retenció de la radiació solar, cosa que afavoreix la maduració adequada del raïm.

L'última collita de Plans

Joan Plans, responsable del celler Serralada de Marina des de fa dues dècades, ha decidit cedir el testimoni i vendre el celler de Martorelles, que compta amb una extensió de vinyes d’1,5 hectàrees distribuïdes entre Sant Fost, Martorelles i Santa Maria de Martorelles. En aquesta campanya, una de les millors dels últims anys, obtindrà uns 9.000 kg de raïm pansa blanca.

Per la seva banda, el Celler de Can Roda verema 7 hectàrees de vinyes pròpies i 8 d’altres petits propietaris de l’entorn, i en total preveu obtenir uns 65.000 kg de raïm. La majoria és de la varietat pansa blanca, la més habitual al territori de la DO d’Alella, tot i que també cullen varietats de garnatxa negra, merlot i cabernet, entre d’altres.

Edicions locals