El PSC registra el nom Junts per Mollet per evitar que el PDeCAT l'utilitzi a les eleccions municipals

El PDeCAT ho veu com una acció de "mala fe" i assegura que interposarà un recurs per poder fer servir la denominació als comicis locals

Política

El candidat exconvergent, Joan Daví, ja estava fent servir la denominació Junts per Mollet en espais publicitaris
El candidat exconvergent, Joan Daví, ja estava fent servir la denominació Junts per Mollet en espais publicitaris

Mollet del Vallès

El PSC de Mollet ha inscrit aquest estiu al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l'Interior el partit Junts per Mollet, una formació presidida per Josep Maria Garzón, segon tinent d’alcalde i ex-primer secretari del PSC a la ciutat, amb seu social al seu domicili particular.

La denominació del nou partit, publicat al registre el 2 d’agost, entra en conflicte amb el nom que darrerament feia servir el PDeCAT de Mollet, una marca que havia començat a utilitzar com a rèplica local de la genèrica Junts per Catalunya amb què Carles Puigdemont va concórrer a les últimes eleccions al Parlament.

El nom, de fet, també coincideix amb una associació social i cultural vinculada als socialistes i dedicada al "foment i defensa dels drets cívics, socials i de la persona", segons consta en el Registre d'Entitats de la Generalitat des de novembre de 1995.

Per això el PSC ha optat ara per inscriure la denominació Junts per Mollet com a partit polític. “Volíem evitar que algú altre fes servir políticament el nom d’una associació vinculada al nostre partit i activa a Mollet des del 1992”, diu Garzón.

“No ens sembla raonable que algú utilitzi el nom d’una entitat que funciona, perquè es prestaria a confusió”. “És com si jo em presento a les eleccions amb el nom de Futbol Club Barcelona”, diu com a exemple.

D’aquesta manera, el PSC considera que, un cop registrat aquest nom al Ministeri de l'Interior com a partit polític, el PDeCAT no podrà utilitzar el nom en cas que volgués utilitzar-lo en les municipals de l’any que ve.

El PDeCAT de Mollet, per la seva banda, s’ha mostrat molest per “la mala idea” amb què ha actuat el PSC. “Ha estat una acció feta amb mala fe, una mala intenció que trenca la cordialitat que hi havia fins ara entre les dues forces”, assegura Jordi Talarn, regidor del PDeCAT al consistori molletà.

“Ara ja no ens fiem d’aquestes persones”. Talarn manté que un partit i una associació fan activitats diferents i que, per tant, “les dues marques podien conviure perfectament”.

Marca registrada

No obstant això, Talarn explica que la seva formació ja va registrar fa mesos la marca Junts per Mollet a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques com una més de les candidatures vinculades a Junts per Catalunya, que darrerament havia començat a utilitzar el nom Junts per... en diferents municipis.

“A principis de gener vam fer la sol·licitud, i a finals de maig ja va quedar registrada”, diu Talarn, qui assegura que durant tots aquests mesos no hi va haver cap al·legació.

Talarn indica que la denominació d’un partit sí que pot coincidir amb el d’una entitat, però no amb el d’una marca comercial. “Han tirat pel dret sense assegurar-se que Junts per Mollet no estigués registrat prèviament com a marca comercial”, explica, i afegeix que “el PSC ha fet un moviment amb poc cervell, perquè la mateixa llei de partits diu que no es pot registrar cap partit que tingui el nom d’una marca ja registrada”, insisteix.

En aquest sentit diu estar “tranquil” i convençut que el cas es resoldrà a favor de l’antiga Convergència. “Ara els nostres serveis jurídics estan valorant si fem un recurs de cassació, una queixa a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques o totes dues coses”, diu el regidor, qui confia resoldre el conflicte del nom abans de les eleccions municipals de l’any que ve.

 

Edicions locals