Un centenar de parades a la Fira d'Artesans de Mollet

Entre els menestrals que hi participaran, tots amb certificació, n'hi ha d'Andalusia o el País Basc

Cultura, Societat

Uns 800 paraigües de colors conformen la decoració de la Fira d'Artesans
Uns 800 paraigües de colors conformen la decoració de la Fira d'Artesans

Un centenar de parades de productors artesans, tant d’alimentació com d’altres productes fets a mà, es trobaran un any més al nucli antic de Mollet en la que enguany serà la 35a edició de la Fira d’Artesans, una de les mostres d’artesania més reconegudes d’arreu de Catalunya i referent per a moltes altres fires d’aquestes característiques.

La cita serà des d’avui divendres i fins diumenge a l’entorn dels carrers Portugal, Sol, Doctor Robert i Can Pacià, a més de la plaça Artesania.

La mostra, organitzada per l’Associació de Veïns de la Fira i l’Ajuntament de Mollet, manté un any més el criteri de seleccionar només autèntics productors artesans amb l’objectiu de preservar la qualitat de la fira.

“Si en tots aquests anys hem aconseguit un nivell tan bo és perquè només admetem artesans amb certificació”, explica Martí Turégano, president de l’Associació de Veïns de la Fira, qui assegura que entre els expositors n’hi ha que provenen d’Andalusia o el País Basc.

“Hem tingut moltes sol·licituds que no hem pogut atendre, artesans que han quedat fora perquè la demanda és molt gran i l’espai és limitat”, afirma. “Si mai hem de créixer, estaria bé recuperar una mostra que ja havíem fet anys enrere amb els restauradors de la ciutat, que tinguessin el seu espai", indica.

Entre els productes que es podran trobar a la fira hi haurà ceràmica, porcellana, papereria, estores, seda, fusta, joies, espelmes, tèxtil, joguines, mobles, encens, ungüents o vidre. També hi haurà una àmplia selecció de productes gastronòmics, com olis, mels, fruits secs, torrons, pa, dolços, vins, embotits, anxoves o formatges.

A més, un dels atractius de la fira és la mostra d’oficis en què els artesans ensenyen com treballen i, alhora, permeten la participació del públic a través de demostracions artesanes i tallers familiars, ja siguin de pa, fang, ceràmica o torns de fusta.

La 35a Fira d'Artesans de Mollet també comptarà amb un programa cultural i festiu on no hi faltarà la tradició, com la sardinada d’aquest divendres, on se serviran més de 110 kg de sardines. També hi haurà castellers –Esperxats de l’Estany i Castellers de Viladecans i Mollet–, capgrossos, balls, cercaviles, sardanes –amb Punt Cat Cobla– o havaneres –amb Peix Fregit–, i aquest any també amb un espectacle d’espurnes i foc.

“Com nosaltres, el Ball de Diables també celebra aquest any el seu 35è aniversari, i volem celebrar-ho junts amb un espectacle de foc, probablement a l’entorn de Gaietà Ventalló”, explicava dilluns el responsable de la mostra. “També hi participaran els esplais i el Centro Cultural Aragonés, que farà una rondalla per tota la fira i animarà l’ambient”.

D’altra banda, una de les singularitats de la Fira d’Artesans és la gran implicació dels veïns en l’organització, sobretot pel que fa a la decoració dels carrers, que han dut a terme aquests dies. “Aquest any hem optat per estendre 800 paraigües de colors amb el logotip de la fira”, diu Turégano, qui valora l’esforç dels veïns en l’organització.

Finalment, els responsables de la mostra s’han proposat donar més visibilitat al concurs de la fira, de manera que conviden els visitants a publicar una fotografia de la mostra a qualsevol plataforma social amb l’etiqueta #35FiraArtesansMollet.

Edicions locals