"Cal veure què hi ha darrera els rumors i entendre perquè s'han produït"

L'expert en comunicació Marc Argemí participa en una jornada antirumors organitzada pel Síndic

Societat

Sessió antirumors amb Marc Argemí i José Luis Rodríguez
Sessió antirumors amb Marc Argemí i José Luis Rodríguez | S.C.

El   professor  especialitzat  en  comunicació  Marc Argemí va explicar dimecres en una jornada antirumors a la Marineta que ell no apostaria tant per frenar els rumors, sinó per comprendre'ls.

De fet, considera que els rumors sorgeixen per sis motius diferents: "perquè tenim ganes de fardar"; "perquè la culpa la tingui un altre"; "per odi, por i esperança"; per incertesa, "sempre necessitem saber què ha passat"; perquè quan el rumor s'escampa, "a vegades hi ha una crida a l'acció que el fa encara més gran"; i "per conformitat". Amb tot això, proposa "veure què hi ha darrere del rumor i entendre per què s'ha produït".

Argemí també va explicar que "els rumors han trobat en les xarxes socials un hàbitat completament hàbil. És com els bolets en els boscos de pins al Berguedà a la tardor". I d'aquesta manera, "donem el mateix crèdit al veí del 5è, que a la premsa". A més, compara els rumors amb les ressaques. "Quan una informació és falsa, potser al principi t'agrada perquè ets un hooligan i vols que el món sigui com t'està dient la informació, però si al final tens un disgust, és com si agafessis una ressaca: m'he emborratxat de notícies que em molaven, i l'endemà tinc un mal de cap que no m'aguanto".

Tot plegat va tenir lloc en una jornada pública organitzada per l’Oficina del Síndic Personer de Mollet i moderada pel periodista de Ràdio Mollet José Luis Rodríguez que va anar fent preguntes al convidat. Els assistents també van poder preguntar els seus dubtes sobre els rumors a Argemí.

Lluís Martínez Camps, el Síndic Personer de Mollet, va assegurar en l'acte que "les xarxes socials són un tema d'absoluta actualitat, i els rumors, malauradament, també. I quan es troben tots dos i es combinen, la barreja pot ser explosiva". Per ajudar a treballar contra els rumors han decidit organitzar sessions com aquesta i també per aquest motiu disposen del manifest Mollet lliure de rumors!, que conviden tota la ciutadania i les entitats molletanes a adherir-se.

Edicions locals