El CEM comptabilitza més de 80 escoles a Mollet des del 1845

El Centre d'Estudis Molletans celebra aquest cap de setmana les 21es jornades que tractaran l'educació a la ciutat entre 1845 i 1995

Societat

Alumnes de l'Estudi Vell amb el mestre Vicenç Plantada durant la dècada del 1900
Alumnes de l'Estudi Vell amb el mestre Vicenç Plantada durant la dècada del 1900 | Font: Maria Mercè Rota Humet

Laura Ortiz

Des de mitjans del segle XIX, a Mollet han existit més de 80 centres escolars. Aquesta és una de les dades de la recerca que s'ha fet des del Centre d'Estudis Mollet (CEM) sobre l'educació a la ciutat i que es presentarà en societat aquest cap de setmana en les jornades anuals del CEM, que arriben a la 21a edició i que s'han titulat L'educació a Mollet. Una visió de 150 anys (1845-1995).

"Era una temàtica pendent feia molts anys", explica el director del CEM, Jordi Bertran. Els impulsors de la recerca han estat dos mestres molletans, Rosa Maria Securun i Jaume Noró, que durant anys havien anat recopilant informació sobre el tema i que "fa uns anys van decidir posar fil a l'agulla".

La recerca es cenyeix temporalment entre 1995 i 1845, any del primer document que parla d'educació a la ciutat que s'ha trobat a l'Arxiu Municipal. Es tracta d'un document on es plasma la relació entre l'Ajuntament i l'escola pública de nois, que, juntament amb l'escola pública de noies de 1858, serien els predecessors de l'escola coneguda com a Col·legis Nous, de 1925.

L'objectiu de la recerca, segons Bertran, ha estat "tenir una visió global de l'educació a la ciutat", i a més, afegeix, "és un tema que implica tota la ciutadania perquè tothom ha passat per l'escola". Aquesta implicació es demostra amb la quantitat de fotografies que s'han recopilat després de fer una crida. "Anteriors als anys 1970 tenim més de 800 fotos", diu Bertran.

Aquest cap de setmana, les jornades del CEM (vegeu programació) oferiran un tast d'aquest estudi que al gener es publicarà en un Notes, que, enguany estarà dedicat íntegrament a l'educació.

Edicions locals