La Ruta de les esglésies amagades descobrirà Gallecs i Cabanyes

Mollet, Sant Fost, Santa Perpètua de la Mogoda i Montcada i Reixac l'organitzen amb motiu de les jornades europees del patrimoni

Cultura

Santa Maria de Gallecs es pot visitar el tercer diumenge de cada mes
Santa Maria de Gallecs es pot visitar el tercer diumenge de cada mes

La Ruta de les esglésies amagades és una de les novetats d'enguany de la programació de les Jornades Europees del Patrimoni. Es tracta d'unes visites guiades: divendres serà a Sant Cebrià de Cabanyes, a Sant Fost (10 h), i Sant Pere de Reixac, a Montcada (12 h), i dissabte serà el torn de Santa Maria l'Antiga, a Santa Perpètua (10 h), i Santa Maria de Gallecs, a Mollet (12 h).

Jordi Bertran, director del Centre d'Estudis Molletans (CEM), assegura que hi ha quatre paraules que defineixen aquest projecte. L'espontaneïtat és la primera: "no hem creat res, el que hem fet ha estat sumar una sèrie d'iniciatives que ja existien", que era que ja hi havia entitats encarregades d'obrir regularment les respectives esglésies.

"La senzillesa dels mateixos elements que es poden visitar" n'és la segona: "són uns edificis religiosos de formes simples, especialment aquells que conserven l'estructura romànica originària".

La tercera és l'harmonia: "en aquest territori baixvallesà, densament poblat i ple d'habitatges, de zones industrial i de vies de comunicació, sorprèn que trobem paratges que et transporten a altres temps. Estar a Santiga és com estar en un petit poble rural, a Gallecs estàs envoltat d'un mosaic de camps de conreus, Cabanyes està submergida en un gran bosc i Sant Pere de Reixac està en un turó amb unes vistes espectaculars amb tota la plana vallesana als teus peus".

Finalment, destaca el fet identitari: "aquestes esglésies eren les esglésies d'antigues parròquies de les quals la gent dels voltants mai no ha perdut la identitat".

Esglésies, i no ermites

Bertran també reivindica que totes quatre "són esglésies i no ermites, com molta gent pensa". Una ermita és "un lloc de culte puntual als afores". Així que podria semblar que encaixessin amb aquesta definició. Tanmateix, la seva funció originària era la que defineix les esglésies: "ser un lloc de culte habitual". Santa Maria de Gallecs era l'església de l'antic veïnat de Gallecs i va ser una parròquia independent fins al 1475, quan va passar a ser propietat de la parròquia de Sant Genís de Palau de Plegamans. Des del 1886 és sufragània de Sant Vicenç, de Mollet. Destaca que a l'interior de l'església hi va aparèixer paviment paleocristià dels segles V i VI. Actualment, se celebren misses un cop al mes –el primer diumenge de cada mes– i es pot visitar el tercer diumenge de cada mes, de 12 h a 14 h.

Sant Cebrià de Cabanyes es pot visitar tots els diumenges i els festius | Víctor León

L'edifici de Sant Cebrià de Cabanyes també és una església i no una ermita. De fet, va ser la parròquia principal del terme de Cabanyes –que abastava una part de Sant Fost i la Llagosta– fins al 1504, quan va ser unida a la parròquia de Sant Fost com a sufragània. La primera notícia escrita que es té és de 1113, i el 1877 s'hi van deixar de celebrar-hi misses. Aleshores va començar la decadència, fins a tal punt que el 1962 es va esfondrar completament l'absis –es va reconstruir entre 1971 i 1984–. D'aquesta església se'n conserva un frontal del segle XIV al Museu Episcopal de Vic i un retaule de finals del XV al MNAC de Barcelona. Actualment pertany al bisbat i la parròquia i el grup Amics de Cabanyes tenen cura del seu manteniment. Pel que fa a les cerimònies religioses, només es fa missa un cop l'any, per Sant Cebrià (16 de setembre), i molt puntualment se celebra algun bateig o casament. A més, cada diumenge i els festius de 9 h a 11 h es pot visitar l'interior.

Taller al Menhir

Aquest cap de setmana també tindrà lloc una altra activitat a Mollet amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. Es tracta d'un joc de pistes al voltant del Menhir de Mollet i un taller de pintures rupestres amb pigments naturals. Serà dissabte al jardí literari del parc de Can Mulà de 17 h a 19 h.

Edicions locals