Rocío Àbalos inaugura a Mollet 'El meu primer dia', un mural que sorgeix del seu treball de recerca

L'obra està al mur exterior de Ca n'Arimon i ha estat realitzada com a part d'un projecte a l'IES Mollet

Cultura

Rocio Àbalos, davant de l'obra 'Mi primer dia'
Rocio Àbalos, davant de l'obra 'Mi primer dia'

Rocío Àbalos, estudiant de segon del batxillerat artístic de l'IES Mollet, ha presentat aquest dilluns a la tarda una part del seu treball de recerca, anomenat El meu primer dia. Es tracta d'un mural a la rambla de la Unió, al mur exterior de Ca n'Arimon en què hi ha representats diversos primers dies.

"L'obra central, una mare amb el seu nadó, que és oficialment el primer dia, l'ha fet l'artista molletà Albert Liza", com ha explicat Àbalos, "perquè jo sóc encara molt jove. I com que a l'escola no t'ensenyen l'art urbà, també és una mica de crítica cap a ells, a veure si així li donen més bola". A l'artista li agradaria "que a l'escola t'ensenyessin a fer grafits. Estem tan centrats en estudiar la història –que també és molt important–, que l'actualitat i el que veiem cada dia ho deixem una mica de banda".

A la resta de l'obra hi ha icones amb les experiències que han plasmat ella i els seus companys de classe, totes relacionades amb el primer dia: "tant bones, amb colors càlids, com dolentes, amb colors freds". A més, "per a molts de nosaltres aquesta ha sigut la primera vegada que hem tocat un mur amb el grafit. Ens ho hem passat bastant bé i no sé si algú en un futur s'animarà a fer un mur, però espero que sí".

D'aquesta manera, aquest projecte que en un principi era un treball de recerca d'una estudiant, s'ha convertit en un gran projecte col·lectiu: "entre l'Ajuntament, la meva escola de dansa en la inauguració (la Tramolla), la meva família també ha estat involucrada, i tots els companys i l'institut". Àbalos reitera també l'agraïment a la tècnica d'educació: "m'ho ha facilitat tot i, de fet, l'artista me'l va buscar ella".

Pel que fa al treball, El meu primer dia sorgeix d'un any en què l'artista ha patit molts canvis, molts primers dies, sentia que volia expressar-ho i va pensar "que seria un bon tema per fer en un mur". El projecte, a més, gira entorn del hip-hop: "vaig veure que entre el grafit i el ball hi ha una relació que és el hip-hop en general". Així que un grup de hip-hop de La Tramolla ha fet una actuació en acabar la inauguració.

Suport als projectes joves

Per la seva part, Raúl Broto, regidor d'educació i joventut, ha explicat en la presentació que estan molt contents amb aquest projecte que "uneix el suport a les iniciatives juvenils i el mural". Pel que fa a la primera, ha insistit que l'Ajuntament sempre té "la porta oberta perquè aquestes idees joves les puguem tirar endavant. Nosaltres donam suport a les iniciatives juvenils i el que ens agradaria és que hi haguessin tantes, que a alguna li haguéssim de dir que no". Així que ha animat a que els joves impulsin "moltes més idees", tot i que "sí que és cert que algunes es van fent". Pel que fa a la segona, "el mural està una mica més apagat i estem encantadíssims de que vingués aquesta proposta, que involucrava el batxillerat artístic de l'IES Mollet, amb qui fem múltiples col·laboracions".

Edicions locals