Homenatge a Lluís Companys en 78è aniversari del seu assassinat

Monràs avança que el ple aprovarà una proposta per demanar a l'Estat l'anul·lació dels judicis sumaríssims

Política

L'ofrena floral, aquest dilluns a la tarda, al monument a Companys
L'ofrena floral, aquest dilluns a la tarda, al monument a Companys

Veïns i entitats de Mollet han homenatjat aquest dilluns, coincidint amb el 78è aniversari del seu afusellament, el president Lluís Companys. L'acte, organitzat per l'Ajuntament i l'Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, ha aplegat desenes de persones al monument a Lluís Companys a Can Pantiquet.

Pere Fortuny, president de l'Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i fill de l’alcalde republicà de Mollet executat el 1939, Josep Fortuny, ha recordat que "3.550 catalans van ser processats i condemnats a mort per defensar la constitució republicana", i ha lamentat que "més de 40 anys després tot continua exactament igual pel que fa a la rehabilitació de totes aquelles persones que van ser jutjades i assassinades o represaliades, no hi ha cap moviment polític en aquest sentit", deia.

"Si no s'ha aconseguit fins ara és perquè els socialistes no han volgut, perquè han tingut majories absolutes per fer-ho; sempre es comprometen a anul·lar els processos i mai no ho fan", deia Fortuny. "No demanem venjança, sinó justícia; cal reparar les víctimes del feixisme", insistia. 

Fortuny, d'altra banda, també instava l'alcalde Monràs a investigar qui va fer les pintades al monument de Companys ara fa uns mesos. "No n'hi ha prou amb esborrar les pintades, cal investigar qui les ha fet", deia. 

Proposta al ple

En la seva intervenció, l'alcalde Josep Monràs recordava les persones assassinades pel feixisme i totes aquelles que van morir per defensar la llibertat i la democràcia, i en aquest sentit anunciava que en el pròxim ple municipal, a final de mes, presentarà una proposta "el màxim de consensuada i unitària possible per demanar a l'Estat l'anul·lació dels judicis sumaríssims i donar dignitat als represaliats".

Monràs també ha carregat contra el ressorgiment del feixisme a Europa i ha indicat que "cal continuar treballant per enfortir els conceptes de llibertat i democràcia".

Les entitats que han fet ofrena floral al monument de Companys han estat Ara Mollet ERC MES, l'Associació de Veïns del Centre, Canviem Mollet, Casal Cultural, CF Mollet UE, grup municipal del PDeCAT, Òmnium Cultural, PDeCAT Mollet, PSC i Tradicions i Costums, i també s'hi han adherit l'Associació Amical Mauthaussen, CCOO del Vallès Oriental i Maresme, Comunistes de Catalunya i la Joventut Socialista de Catalunya. 

 

Edicions locals