Fer explica al Casal que l'humor li ha servit des de petit 'com una arma de lluita'

L'humorista gràfic es va convertir al juliol en el tercer molletà en rebre la Creu de Sant Jordi

Cultura

Fer Casal
Fer Casal

L'humorista gràfic molletà Josep Antoni Fernández i Fernández, Fer, ha fet una conferència aquest dijous a la tarda al Casal Cultural de Mollet. De fet, la seva primera intervenció en l'acte ha estat dibuixar una vinyeta que l'ha acompanyat a l'esquena durant tota la xerrada. Fer, recentment premiat amb la Creu de Sant Jordi, ha parlat de la seva relació amb la ciutat, així com del seu procés creatiu i la seva trajectòria. Pel que fa als seus inicis amb les vinyetes còmiques, aquests es remunten a la seva infantesa, quan les feia servir "com una arma de lluita".

"A l'escola sempre feia dibuixos fent conya dels profes", ha recordat. Tot seguit, l'humorista ha explicat que el seu primer encàrrec pagat en la professió se'l van fer a Mollet: "va ser el Joan Riera, un molletà molt bon dibuixant de la ciutat. Jo devia estar a segon de carrera". Va ser a la universitat quan va aprendre a fer humor, "fent conya dels grisos".

A més, en aquella època "era molt fàcil fer humor, el franquisme t'ho posava a huevo". Però per tot plegat també va haver d'anar a més d'un judici. Allà sempre li preguntaven: "(amb els seus dibuixos) intentava ofendre?". I la seva resposta també era rutinària: "no, animus iocandi". Que volia dir que simplement estava fent broma. En un d'aquests judicis, després que el jutge el declarés innocent, el va fer passar al seu despatx. En entrar, va trobar un paper a sobre de la taula i el jutge li va demanar: "fes-me un dibuix per al meu fill, que és fan teu".

Els temps han canviat, però "amb els polítics que tenim també és molt fàcil fer humor", ha assegurat. Tanmateix, ha criticat que ara "comença a ser una mica difícil fer humor. Per la censura i el control".

Guardonat amb la Creu de Sant Jordi

Fer va ser el tercer molletà en rebre la Creu de Sant Jordi, després del pintor Joan Abelló i l'actor Josep Maria Pou. I el major profit que en treu és que tindrà "les esqueles gratis a tots els diaris de Catalunya".

Edicions locals