L'Aparador del Museu Abelló repassa la trajectòria del grafiter Treze

'El valor de l'efímer' estarà exposada fins al 9 de desembre

Cultura

L'Aparador del Museu Abelló repassa la trajectòria del grafiter Treze
L'Aparador del Museu Abelló repassa la trajectòria del grafiter Treze

El valor de l’efímer repassa la trajectòria del grafiter sabadellenc Treze –que va morir l'any passat als 31 anys després de patir una malaltia– amb murals de rostres humans, animals i lletres. La visió, el carisma i l'estil entre el realisme i la il·lustració de l'artista, combinats amb el domini de l’aerosol, el van convertir en un dels artistes d’art urbà més respectats del món. La mostra es va inaugurar dijous a l'aparador del Museu Abelló i es podrà visitar fins al 9 de desembre.

Carolina Hernández, comissària de l'exposició, afirma que es tracten d'obres realitzades en parets molt grans en els seus últims quatre anys de vida, i que són "les millors obres de tota la seva carrera". "Arran de la seva mort, volíem fer-li un petit homenatge, una síntesi del que va ser la seva obra", assegura Hernández.

Pel que fa a l'estil, Treze el definia com una barreja entre el còmic europeu, la il·lustració i una mica de realisme, però sense encasellar-se en cap d'ells. Hernández explica que "feia bastant treball il·lustratiu i mai arribava al realisme, tot i que s'hi apropava molt".

L'Aparador, un lloc ideal

Sobre la ubicació, l'Aparador, la comissària es mostra totalment satisfeta: "m'agrada molt aquest espai, perquè pots veure-ho a peu de carrer i no necessites entrar enlloc. A més, va molt lligat a com es veu el grafit realment; el veus al carrer, convivint amb ell. Aquest espai li va com anell al dit".

La Pepa Ventura, gerent del Museu Abelló, també està convençuda que és un lloc ideal per a l'exposició: "l'aparador sempre està destinat a l'art emergent i el grafit és un art jove, del segle XX, que normalment no es troba dins dels museus, es troba als carrers". Però, sobretot, crida l'atenció a una part de la ciutadania que fins ara no es fixava en les obres d'aquest espai: els adolescents: "costa que es parin a l'Aparador, però durant els dos dies del muntatge molts adolescents s'hi han parat. I això és també una manera d'educar a un públic que es perd. Els petits venen molt al Museu i quan són grans tornen a venir, però hi ha una franja d'edat que perdem tots els museus". "Propostes com aquesta també ens ajuda a acostar-los", conclou Ventura.

L'obra estarà fins al 9 de desembre, quan l'Aparador es convertirà temporalment en un homenatge al pintor Joan Abelló, coincidint amb els 10 anys de la seva mort.

Edicions locals