Fort creixement del cultiu d'espelta a Gallecs

El diumenge 28 d’octubre Gallecs celebra la Fira’t d’Espelta, una esdeveniment que reivindica les qualitats de l’espelta

Societat

Fort creixement del cultiu d'espelta a Gallecs
Fort creixement del cultiu d'espelta a Gallecs

El cultiu d’espelta a Gallecs s’ha multiplicat per 10 en només 15 anys. La producció d’aquest cereal va recuperar-se el 2005 a l’espai rural amb 3 hectàrees, i aquest 2018 ja se n’han conreat 30, que han produït fins a 3.000 kg d’espelta per hectàrea.

El cultiu d’espelta a Gallecs s’ha multiplicat per 10 en només 15 anys. La producció d’aquest cereal va recuperar-se el 2005 a l’espai rural amb 3 hectàrees, i aquest 2018 ja se n’han conreat 30, que han produït fins a 3.000 kg d’espelta per hectàrea.

Les tres espècies originàries del blat o espeltes van estar a punt de deixar-se de cultivar a Catalunya, tot i que fa uns 15 anys, a causa de les seves qualitats gustatives, nutritives i medicinals, el cultiu va tornar a ser introduït en el conreu català i també a Gallecs.

L’interès d’aquesta espècie de blat rau en el fet que pràcticament no ha patit manipulació humana ni hibridacions i és més resistent a les plagues i a les malalties.

Actualment se’n conreen sobretot tres espècies: l’espelta, l’espelta petita –pròpia del Paleolític– i l’espelta bessona o pisana –que va deixar de conrear-se el 1950–.

Fira't a Gallecs

Un any més, en el marc de les iniciatives del Consorci de Gallecs per promocionar aquest cultiu i donar a conèixer els usos i les qualitats de l’espelta, se celebrarà a la plaça de l’Església de Gallecs una nova edició del Fira’t de l’espelta, una jornada amb xerrades, jocs, tallers i activitats obertes a tothom.

Serà diumenge al matí, a partir de les 10.30 h. En el marc del Fira’t es podran conèixer projectes com el de la Cervesa TOC d’Espelta, amb què, mitjançant la producció de cervesa, es mira de recuperar aquest blat antic.

A partir de les 11 h es podrà fer un tast d’aquestes cerveses, de la qual enguany se n’han produït 5.500 litres. També hi haurà un tast de pans fets amb farines de Gallecs a càrrec d’Ivette Prat, del Forn Prat de Mollet, i a les 12 h començarà l’activitat Gallecs al plat, en què es degustaran sopes salades i dolces fetes amb espelta.

Finalment, per només 4 euros es podrà menjar pa de pita fet amb espelta petita i verdures de temporada amb un got de TOC d’espelta. La fira també comptarà amb la rifa del farcell del Fira’t, un espai amb productes de temporada, ecològics i de proximitat i una exposició de diferents varietats de blats antics conreats a l'espai rural.

Edicions locals