Les mongetes de Can Vila seran protagonistes del programa 'Cuines' de TV3

N'hi ha diverses varietats, però en destaca la del carall

Societat

Durant l'enregistrament del programa 'Cuines' a Can Vila
Durant l'enregistrament del programa 'Cuines' a Can Vila

El cuiner Marc Ribas, i presentador del programa Cuines de TV3, ha visitat aquest dimarts al matí la masia Can Vila per donar a conèixer les plantacions de mongetes d'aquesta explotació agroecològica de Gallecs, amb les diverses varietats que n'hi ha. La gravació es podrà veure en les pròximes setmanes.

Ribas assegura que el de Gallecs es tracta del "banc de llavors més important que conec" i que, per tant, l'objectiu era "venir aquí i fer una mica de difusió de la feina que es fa". A més, afirma que "el llegum té molta importància en el Vallès, i la feina de recuperació de moltes espècies que s'ha fet des de Can Vila és vital per a la cuina vallesana i per a la cuina catalana en general".

El presentador de TV3 també explica que "ara hi ha molta proteïna animal, però històricament la proteïna venia del llegum, era el que ens donava l'energia i s'han d'intentar recuperar aquestes espècies". Per últim, tampoc se n'està de reivindicar que és del Vallès –Occidental– i que, "per tant, sempre que puc, deixo anar cosetes de la comarca en els programes".

L'explotació agroecològica de Can Vila

Per la seva banda, Pere Joan Alsina, productor de Can Vila, explica que una part de la gravació s'ha fet al camp del carall, "una mongeta que no es coneix tant. Tothom coneix la mongeta blanca del ganxet, però no tot és ganxet, hi ha mongetes tan bones o millors". De fet, apunta que "a casa venem ganxet i carall, i a la gent que prova la mongeta del carall li sol agradar més que la del ganxet, perquè té més gust a mongeta i és més versàtil".

A Can Vila hi ha l'agrobotiga, que obre el cap de setmana. Alsina explica que de mica en mica hi va anant més gent a comprar, que comencen a conscienciar-se amb l'alimentació: "quan veuen determinats programes a la televisió d'investigació, diuen 'ostres, què estem menjant?'. Jo puc anar a l'hort, agafar un tomàquet i menjar-me'l directament; però en algunes grans explotacions de tomàquets no tenen nassos a fer-ho". Alsina afirma que van apostar "per la línia de la producció ecològica, perquè creiem que és el que té més futur".

A més dels clients particulars dels caps de setmana, també tenen com a clients el mateix Marc Ribas, a qui li venen productes per al seu restaurant de Terrassa, i a diversos establiments, restaurants i escoles dels entorns.

Edicions locals