Els Bombers de Mollet denuncien precarietat i manca d'inversió

Els efectius del parc de Mollet denuncien manca d'indumentària, vehicles avariats, hores extres no pagades i problemes de personal amb les futures jubilacions del cos

Societat

Parc de Bombers de Mollet
Parc de Bombers de Mollet

Mig milió. Aquestes són les hores extres que van realitzar els Bombers de la Generalitat durant l’any 2017 i un dels motius que el dilluns va dur a un miler d’efectius del cos a manifestar-se a Barcelona.

En el cas del Parc de Bombers de Mollet la xifra d'hores extres tampoc deixa lloc a equívocs. Segons fonts del parc molletà, cada bomber va realitzar 150 hores extres de mitjana el 2017. Això, segons la UGT, "representa un 10% més de jornada laboral que tota la resta de funcionaris".

No és l'única situació de precarietat que denuncien des del Parc de Bombers de Mollet. “Si demanes un pantaló, pots passar mesos esperant”, afirma un bomber que afegeix que, des del mes d’agost, estan esperant una remesa de nou material. El temps mitjà d’espera per rebre els recanvis es troba entre els 3 i 4 mesos i la manca d’aquests fa que “si hi ha una trucada d’emergència alguns bombers, s’hagin de quedar al parc perquè no disposen del material necessari”.

Manel Pardo, director general de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya, confirma que la situació de l’equipament és precari. “Guants foradats, botes trencades o pantalons esparracats”, enumera. De totes maneres, segons el director general, part del problema ha estat resolt tant per a aquest 2018 com per al 2019 en els 150 parcs de bombers de la Generalitat. Tanmateix, Pardo diu que hi ha més problemes que s’han de resoldre urgentment.

A Mollet denuncien que han tingut camions de baixa durant 15 dies en una flota formada per tres camions d'aigua, una unitat especial de trànsit i un vehicle lleuger. “Hi ha camions amb més de 20 anys d’antiguitat quan l'amortització d’aquests vehicles és de 15 anys”, confirma Pardo. El director general afegeix que s’ha fet una demanda de 92 nous camions per a tot el territori, però apunta que en ser vehicles especials, no estaran disponibles fins d'aquí a dos anys.    

La situació de precarietat s’agreuja encara més pels problemes de personal que denuncien des de Mollet. “Portàvem 7 anys sense convocatòries i en els dos últims anys se’n van obrir dues de 120 i 200 persones”, afirmen fonts del parc. “Aquesta nova entrada de personal és insuficient per a un cos que en els quatre anys que venen tindrà 400 jubilacions”, assenyalen des de Mollet. “En el nostre cas en els pròxims anys hi haurà cinc jubilacions, per un cos que té dos torns de vuit persones i dos torns més de set”, sentencien. Des del parc afirmen que inclús ara, el nombre d’efectius es troba per sota de l’estipulat: “Hauríem de ser de 32 bombers i en som 30".

Els sindicats consideren que, tot i que el 2016 es va firmar el Pla estratègic de la Direcció General de Prevenció d’Incendis 2017-2022, des de fa temps no hi ha inversions per manca de pressupost. Actualment, Direcció General de Bombers i sindicats negocien amb els departaments d'Interior, d'Economia i de Funció Pública. "No podem demanar directament paciència, però anem camí d'una solució", conclou Pardo.

On actuen els Bombers del Parc de Mollet?

Els municipis on actuen els bombers són Mollet, la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda, Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Parets, Sant Feliu de Codines, Sant Fost, Santa Maria de Martorelles i Martorelles, i Gallifa. Així mateix també actuen a les serralades Litoral i de Marina on comparteixen operatius amb els bombers de Santa Coloma i Badalona.

Actuacions en el territori

1.437 actuacions són les actuacions que els bombers de mollet han fet en el que portem d'aquest any 2018. En concret, d'aquestes, 408 corresponen a Mollet. Del total, 468 han estat relacionades amb avisos urbans com incendis, 261 amb aspectes de mobilitat com accidents de trànsit, 125 en l'àmbit de la vegetació, 279 han estat avisos d'assistència tècnica com rescats en ascensors, 177 salvaments de persones i la resta ha estat categoritzat com a 'altres'. L'any passat es van fer 1.731 actuacions.

Edicions locals