Interior aprova el protocol d'ús de les pistoles tàser per part de les policies locals

L'ús serà restringit als responsables del servei expressament autoritzats

Societat

El Departament d'Interior ha aprovat el protocol d'ús de les pistoles tàser per part dels agents de les policies locals de Catalunya. Segons Interior, l'ús d'aquestes pistoles elèctriques és restringit als membres del cos de la policia local en funcions de responsables de servei, expressament autoritzats i que hagin superat la formació teoricopràctica necessària per a l’ús d’aquesta eina policial.

La formació, dissenyada i impartida per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha d’incloure aspectes relatius a la manipulació, el manteniment i la utilització correcta de l’eina, però també coneixements teòrics sobre els procediments de treball i les normes deontològiques que s’apliquen en la utilització d’armes i eines d’ús policial, així com coneixements teoricopràctics sobre la utilització del desfibril·lador extern automàtic (DEA), i ha de tenir caràcter continuat.

Segons el protocol d’ús, només s’han d’utilitzar les eines i les armes d’ús policial en les situacions en què hi hagi un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels agents o de terceres persones, o danys que puguin comportar un risc greu per a la seguretat ciutadana.

Per últim, i "atès que l’ús de la força és l’últim recurs", apunten des d'Interior, la utilització de les tàser requereix l’adequació als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

El protocol es farà públic, en breu, mitjançant resolució del conseller d’Interior.

D'altra banda, ara fa un mes que el cos de Mossos d'Esquadra disposa d'aquestes armes i, segons declaracions a Vallès Visió, tot i que només s’ha utilitzat amb ràfegues d’avís, els agents asseguren que el fet de portar-la s’ha traduït en menys confrontacions i comportaments violents cap als agents.

Edicions locals