Metges de Catalunya convoca cinc dies de vaga als CAP de l’ICS

Més de 5.700 professionals cridats a mobilitzar-se per exigir millores assistencials i laborals que “frenin la precarietat als CAP”

Societat

D'esquerra a dreta: Josep Maria Puig, Óscar Pablos, Javier O'Farrell i Ana Roca
D'esquerra a dreta: Josep Maria Puig, Óscar Pablos, Javier O'Farrell i Ana Roca

Metges de Catalunya (MC) ha convocat una vaga de metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) per als dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre.

Sota el lema "Atenció Primària, digna i respectada", més de 5.700 facultatius de 288 equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya estan cridats a secundar l'aturada, davant la que des de MC es considera una situació "extremament crítica" provocada pels "greus problemes de dèficit de personal i per l'elevada pressió assistencial que suporta el col·lectiu".

Una situació que pel sindicat, "amenaça el manteniment de la qualitat de l'atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l'esgotament i l'estrès".

Segons MC, la mobilització té com a objectiu, "reclamar la disminució de les càrregues assistencials limitant a 28 les visites diàries per consulta". Així des del sindicat també es demanda "la reposició dels 920 professionals perduts amb les retallades sanitàries i la recuperació del poder adquisitiu arrabassat des de 2010 que el sindicat xifra en prop d'un 30%" i "l'increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial".

MC afirma que "la caiguda del pressupost sanitari destinat al primer nivell assistencial ha passat de rebre el 18,4% del pressupost total del Departament de Salut el 2010 al 16,9% actual".

És per aquests motius que el sindicat ha presentat una plataforma reivindicativa que recull "gran part de les mesures que l'ICS va aprovar el febrer passat per disminuir la pressió assistencial als centres d'atenció primària (CAP) de l'àrea Metropolitana Nord de Barcelona, però que només aplica parcialment".

 

Edicions locals