El cinema torna a Mollet després de 10 anys amb sessions quinzenals a la Sala Fiveller

L’Ajuntament anuncia projeccions de cinema comercial a la cèntrica sala molletana

Cultura

El cinema torna a Mollet després de 10 anys amb sessions quinzenals a la Sala Fiveller
El cinema torna a Mollet després de 10 anys amb sessions quinzenals a la Sala Fiveller

Mollet del Vallès

Leo da Vinci, misión Mona Lisa i El Cascanueces i los cuatro reinos seran les dues pel·lícules que es projectaran a la Sala Fiveller de Mollet els dies 22 a les 18 h i 23 de desembre a les 12 h.

D'aquesta manera es farà realitat, en part, una demanda de la ciutadania molletana, que fa 10 anys es va quedar sense oferta de cinema comercial quan l'empresa Cinemes Mollet, S.L. va tancar les sales de l'Illa de Can Mulà.

Així ho confirmaven l'alcalde de la ciutat, Josep Monràs, i la regidora de Cultura, Mercè Pérez, dilluns en roda de premsa. Ambdós explicaven que el consistori ha arribat a un acord amb la sala que té capacitat per a 210 persones per "fer tornar el cinema a Mollet" i afegien que el passi nadalenc serà el tret de sortida per posar en marxa una programació de "cinema popular amb periodicitat quinzenal" amb una pel·lícula dissabte a la tarda i una altra diumenge al matí.

Segons confirmava Monràs, la voluntat de l'Ajuntament és "portar a Mollet una oferta permanent amb un calendari que s'anunciarà després de festes perquè s'haurà de quadrar amb les activitats de la pròpia Sala Fiveller".

Tot i que les sessions del 22 i el 23 de desembre estaran plenament dedicades a un públic familiar perquè, tal com explicava Pérez, "són dues dates nadalenques i familiars", en el futur s'espera que la projecció del dissabte a la tarda ofereixi un cinema més ampli mentre que la del diumenge al matí "tindrà un caire més infantil".

L'Ajuntament anunciava que la cartellera del primer trimestre de l'any vinent es farà pública després de Nadal, però avisava que agafarà "aquelles pel·lícules que el sector ens pugui oferir; és el sector qui marca les dinàmiques". Serà el mateix sector qui establirà doncs, si els llargmetratges són en català o en castellà. "Passarem les pel·lícules en funció de l'oferta de mercat", asseverava Monràs.

Les entrades tindran un cost de tres euros i la continuïtat del projecte estarà supeditada a la resposta de la ciutadania. "La iniciativa tindrà més o menys continuïtat en funció de la rebuda que pugui tenir entre els ciutadans i ciutadanes", afirmava Monràs. Per la seva banda Pérez afegia que a l’estiu es podria “fer cinema a la fresca”.

El preu de fer tornar el cinema

“El cost està pressupostat i per tant hi ha els recursos”, assegurava Monràs, qui, amb tot, no quantificava el cost del servei. L'alcalde afegia que l'Ajuntament busca "espònsors per sufragar part de les despeses", ja que els tres euros d'entrada no seran suficients per cobrir tots els costos.

Per la seva banda, Toni Amaya, coordinador de la Sala Fiveller ha confirmat que l'Ajuntament llogarà l'espai per sessions durant els pròxims sis mesos a un preu "raonable". Així mateix, el coordinador de la sala ha afirmat que serà el consistori qui s'encarregarà d'aportar els materials necessaris com la pantalla o el sistema de so per poder efectuar els passis cinematogràfics i qui s'ocuparà dels arranjaments per poder convertir la sala en un espai apte per al cinema. L'Ajuntament també serà qui s'encarregui de la logística de les sessions, és a dir, del personal necessari per atendre els espectadors. 

De la decadència de les multisales de l'illa a un nou model d'oferta cinematogràfica

L'abril de 2008, els amants del setè art van perdre l’únic equipament baixvallesà de projeccions regulars de pel·lícules. Cinemes Mollet es va obrir el 20 de desembre de 1995. Disposava de sis sales i d’un aforament de 1.100 espectadors i la seva obertura omplia el buit que va deixar el tancament dels històrics Cinema Catalunya i Cinema Avenida. El multisales situat a l'Illa de Can Mulà, abaixava la persiana després d'entrar en una etapa de decadència.

A la crisi generalitzada del sector per la davallada d'espectadors se li sumaven les múltiples crítiques pels criteris de programació i pel mal estat de conservació de les instal·lacions i la neteja insuficient de les sales, que van acabar de sentenciar l'espai.

Des de la seva clausura, la reclamació per part de la ciutadania d'un cinema ha estat una constant, que també s'ha reflectit en els programes electorals de la majoria de partits polítics tot i que amb matissos. El març de 2016, arrel d'una moció presentada per Canviem Mollet, es posava de manifest la dificultat de reobrir els cinemes ja que els grans operadors opten cada cop més per instal·lar-se a centres comercials on, a més dels beneficis per les entrades i les crispetes i begudes, obtenen un plus d'ingressos gràcies al cànon que cobren del centre comercial. Així doncs, els grups defensaven en la seva majoria explorar altres models d'oferta cinematogràfica.

En aquest sentit, enguany, l'equip de govern incloïa en el pressupost una de les propostes presentades per Canviem Mollet que, per les implicacions tècniques i pressupostàries, s'ha anat treballant en els darrers mesos per acabar de donar forma al model que s'ha acabat triant.

Edicions locals