Justícia comença les obres del nou edifici dels jutjats de Mollet

El Departament no descarta llogar més espais per acollir una subseu de fiscalia

Societat

Justícia comença les obres del nou edifici dels jutjats de Mollet
Justícia comença les obres del nou edifici dels jutjats de Mollet

Mollet del VallèsRedacció / ACN

El nou edifici dels jutjats fa un pas endavant. Dilluns començaven les obres d’adequació de l’immoble de Can Fàbregas que acollirà els nous jutjats de Mollet. Els treballs consistiran en la construcció d’escales i ascensors, l’obertura de noves finestres i la pavimentació de tot l’espai per després fer la distribució de les zones, les instal·lacions tècniques i els acabats.

Justícia ha llogat el local de Can Fàbregas per un import de 29.000 euros mensuals, que pagarà durant 20 anys. Les obres d’adequació van a càrrec del propietari de l’edifici i el departament hi instal·larà posteriorment el mobiliari i els equips informàtics.  
Segons la previsió de la Generalitat, Can Fàbregues entrarà en funcionament a la tardor de 2019 i no a l’estiu, com estava previst inicialment. Fonts del departament apunten que les setmanes d’endarreriment són "a causa del mateix trasllat i dels treballs per instal·lar el mobiliari i els sistemes informàtics".
El nou edifici permetrà agrupar en un mateix espai els jutjats i el Registre Civil, que actualment estan ubicats en diferents punts de la ciutat. Can Fàbregas disposarà de 2.800 m2 de superfície en dues plantes: planta baixa (1.408 m2) i planta primera (1.391 m2). En total, els jutjats de Mollet guanyaran uns 700 m2 d’espai respecte de les dependències actuals.

Llogar més espais

Amb tot, el Departament de Justícia anunciava que no descarta llogar més metres quadrats de l’edifici de Can Fàbregues. En concret, Joan Abad, secretari de Relacions amb l'Administració de Justícia, indicava que el departament es planteja llogar 600 m2 més per encabir-hi una subseu de Fiscalia com l'Ajuntament i els responsables del partit judicial havien exigit.

"Hem donat servei al que consideràvem prioritari i essencial però no ens aturem aquí", remarcava Abad en referència a la possibilitat d'ubicar-hi una subseu de Fiscalia. "La creació d'una subseu correspon a Fiscalia, nosaltres no tenim competències, però des del punt de vista dels fiscals que treballen a Granollers i amb la voluntat de facilitar-los la feina, estudiem alternatives per fer una ampliació al contracte de lloguer perquè disposin aquí d'un espai permanent", assegurava.

L'anunci arriba després que el jutge degà de Mollet i la fiscalia mostressin la seva preocupació pel projecte del nou edifici judicial que consideraven "insuficient". Les carències principals eren la falta d'espai per als fiscals i el disposar només de tres sales de vistes, una menys de les que hi ha actualment. En aquest sentit, Abad es mostrava convençut que amb una monitorització acurada de les sales i un ús efectiu, tres seran suficients. Amb tot, deia que analitzaran el primer any de funcionament dels jutjats i contemplaran l'opció.

Per la seva banda, el jutge degà dels jutjats molletans, José Maria Asencio, desconfia de l'anunci i opina que "si comencen ja les obres és complicat que modifiquin el projecte".

Els jutjats actuals del carrer Anselm Clavé no compleixen les condicions necessàries per prestar un bon servei. Amb el trasllat al nou edifici, el Departament assegura que resol els problemes de deteriorament i falta d’espai de les instal·lacions actuals que, per exemple, no disposen d’espais imprescindibles, com una zona de custòdia de presos i detinguts. El trasllat, de fet, és una petició llargament reivindicada pels professionals. Can Fàbregas, en canvi, disposarà d’uns espais "més amplis i diàfans que milloraran la confortabilitat i la seguretat dels professionals i dels ciutadans, amb circuits diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis". Tot l’edifici serà accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Edicions locals