El 69% del deute de l'Ajuntament prové de l'impagament d'impostos i taxes municipals

El PDeCAT publica un informe sobre la situació financera municipal al consistori molletà

Economia

El 69% del deute de l'Ajuntament prové de l'impagament d'impostos i taxes municipals
El 69% del deute de l'Ajuntament prové de l'impagament d'impostos i taxes municipals

Laura Ortiz

El PDeCAT de Mollet ha fet públic un informe sobre la situació econòmica de les arques municipals que revela que el 69% del deute que acumula l'Ajuntament i organismes autònoms prové dels impagaments d'impostos, taxes i preus públics per part dels veïns i empreses de la ciutat. En concret, segons les dades extretes de l'informe d'intervenció municipal del tancament de comptes de 2017, els drets directes de l'Ajuntament pendents de cobrament ascendien a 12,8 milions d'euros.

Pel que fa a la resta de drets pendents de cobrament acumulats de l'any 2017 i anys anteriors, la Generalitat tindria un deute amb l'Ajuntament de 674.811 euros. Aquesta xifra, però, pujaria a 2,3 milions d'euros si se li suma el que el govern socialista reclama per la construcció del centre de serveis El Lledoner, una quantitat d'1,6 milions d'euros que, segons el regidor del PDeCAT, Jordi Talarn, no s'hauria de comptabilitzar tenint en compte que és un tema pendent de resolució judicial i de "difícil cobrament", apunta el regidor.

Segons el mateix Talarn, l'Ajuntament suma el deute d'El Lledoner en contra del criteri de la Sindicatura de Comptes, però "si no el sumessin la comptabilitat de l'Ajuntament s'hauria d'haver tancat en negatiu des del 2015, i no amb romanents positius, amb el que això hauria comportat", en referència a l'obligació d'executar un pla de sanejament financer que marca la llei reguladora d'hisendes locals.

Amb aquest informe, el PDeCAT vol desmuntar la "cantarella del govern de Mollet que culpabilitza la situació d'endeutament municipal a altres administracions sobretot la Generalitat", apunta Talarn. De fet, en reiterades ocasions el govern local ha reclamat públicament el deute de la Generalitat, que quantifica en uns 6 milions d'euros, una xifra que surt de la suma, entre d'altres, del deute d'El Lledoner, aportacions per a les escoles bressol –tot i que en aquest cas no serien dret reconeguts–, i del deute de la Generalitat amb Emfo, que en el tancament de 2017, ascendia a 2.772.243 euros. En aquest cas, però, segons Talarn aquest és un "deute constant propi de l'operativa de l'empresa municipal ja que desenvolupa programes de la Generalitat que fins que no acaben i es justifiquen no es cobren", assegura el regidor. A més, Talarn apunta que no es pot sumar el deute d'Emfo al de l'Ajuntament perquè "si ho féssim així també s'hauria de sumar el deute que té Mollet Impulsa per les expropiacions de la Vinyota", diu.

Cancel·lació de drets

Per al PDeCAT, el problema de deute i liquiditat de l'Ajuntament i organismes autònoms "ve determinat per la dificultat del govern local de fer efectius els seus drets de cobraments directes", assegura l'informe, que afegeix que, per contra, els drets pendents de cobrar del govern català anteriors al 2017 representen només un 1,18% del deute total.

Talarn afegeix que la situació s'agreuja perquè en els darrers anys, l'equip de govern ha cancel·lat drets –sense contrapartida d'ingressos– per valors molt alts –el 2015 es van cancel·lar 7,2 milions d'euros i el 2017, 5,3. Segons el regidor, aquesta pràctica incrementa sistemàticament el deute i hipoteca els ingressos futurs destinats a serveis i a funcions ordinàries de l'Ajuntament. "La bola es va fent gran i podria obligar a retallar serveis en un futur", conclou.

Edicions locals