Meritxell Batet: 'Hi ha un consens ampli per reformar la Constitució per eliminar la inviolabilitat de la figura del rei'

L’acte de la ministra sobre els 40 anys de la Constitució va quedar eclipsat per un escarni públic

Política

Enric Juliana i Meritxell Batet
Enric Juliana i Meritxell Batet

Mollet del Vallès

Algunes de les figures més insignes del socialisme català es van reunir a Mollet la tarda de dimarts per commemorar els 40 anys de la Constitució espanyola i els nou anys de la mort de Jordi Solé Tura. Meritxell Batet, ministra de Política Territorial i Funció Pública, va mantenir una conversa amb el periodista i director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana, mentre Miquel Iceta, Narcís Serra, Montserrat Tura o Josep Monràs, l'alcalde de la capital baixvallesana, escoltaven des de la platea.

L'acte que es celebrava al Teatre de Can Gomà va viure moments de tensió al mateix inici, quan la vídua de Solé Tura obria amb un discurs el col·loqui entre Batet i Juliana, i una desena de persones repartides a diferents punts de la sala, es van alçar per increpar els ponents amb crits com "fora el règim del 78", "PSC, traïdors" o "Constitució espanyola, frau democràtic". Així mateix, les persones que van dur a terme l’escarni portaven xiulets i cartells amb algunes d'aquestes frases.

Passats dos minuts, el grup va abandonar el Teatre de can Gomà acompanyat per la policia, fet que va produir un fort aplaudiment entre el públic socialista. Al carrer i segons fons de l'Ajuntament de Mollet, agents –locals i dels Mossos d'Esquadra- van efectuar vuit identificacions que van determinar que cap de les persones pertanyia al municipi.

A més a més, no es va poder establir la filiació política de les persones que es van manifestar perquè elles mateixes es van definir com a "ciutadans políticament conscienciats d’esquerra" que s'havien reunit per realitzar l'acció de protesta.

El socialisme reivindica la figura de Solé Tura per reformar la Constitució

Amb l'il·lustratiu títol de "40 anys de la Constitució espanyola. Jordi Solé Tura, un exemple de diàleg i consens. On som?", l'esdeveniment també va servir perquè Iceta, Batet i Josep Monràs fessin balanç del moment actual que viu l'Estat espanyol després del sotrac que han suposat les eleccions andaluses i la irrupció de Vox.

La ministra Batet va afirmar que era "un honor que l'alcalde em truqués per participar en aquest homenatge a en Jordi Solé Tura", personatge que va considerar una "figura referent al PSC". "Ha estat un polític que ha representat els valors que el Partit Socialista continua representat amb la seva capacitat de diàleg i d'arribar a acords", va explicar Batet.

En un altre sentit, la ministra va valorar la proposta llençada per Pedro Sánchez de reforma la Constitució espanyola per derogar l'article 56.3 de la Carta Magna en el que s'estableix que "la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat". Meritxell Batet va afirmar que "hi ha un consens ampli per impulsar aquesta reforma de la Constitució".

Per la seva banda, el líder del socialisme català, Miquel Iceta, va recordar la figura "d'un molletà insigne, Jordi Solé Tura, que va representar un corrent polític aleshores molt potent format pel PSUC i el PCE, i amb ell retem homenatge a tota aquella generació que va saber superar diferència per trobar unes regles de convivències que van permetre el millor període de la història d'Espanya".

El mateix Iceta, preguntat sobre l'actual debat sobre la Constitució va afirmar que "s'ha de reformar en un sentit federal per millorar l'estat de les autonomies, els drets socials i la dimensió europea" de l’Estat espanyol. Amb tot, va afegir que per poder dur a terme aquesta reforma és necessari un consens majoritari que actualment no existeix. "Hem de crear un clima de diàleg entre les forces polítiques espanyoles", va asseverar Iceta.

Per últim, l'alcalde de la ciutat també va recordar la figura de Solé Tura: "Avui fa nou anys que el Jordi ens va deixar, el forner de Mollet, el pare d'aquesta Constitució que alguns critiquen, i la ciutat no podia estar al marge d'aquest homenatge".

Monràs va assenyalar que l'acte volia reivindicar el compromís de Solé Tura "amb la política, el diàleg i el pacte, cosa que sembla avui dia una mica complicat" i va afegir que "la Constitució s'ha de reformar". Tanmateix l'alcalde va concloure que "no hi ha el suficient consens per seure en una taula sense línies vermelles" i per això "els polítics d'avui haurien de recordar els de fa 40 anys per deixar al marge algunes diferències per posar-se d'acord".

Edicions locals