Els síndics alerten que hi ha alguns drets dels infants i adolescents que no estan garantits a Catalunya

Mollet acull unes jornades sobre els drets dels infants i els adolescents

Societat

De esquerra a dreta: Lluís Martínez, Maria Jeús Larios, Maria Assumpció Vilà i Carlos Villagrasa
De esquerra a dreta: Lluís Martínez, Maria Jeús Larios, Maria Assumpció Vilà i Carlos Villagrasa

Mollet del Vallès

En un dia tan assenyalat com el 70è aniversari de la Declaració dels drets humans, el dilluns a la tarda es van celebrar al Centre Cultural la Marineta les Jornades del síndic titulades "Els drets dels Infants i dels Adolescents". L'acte, que tenia com a objectiu analitzar "l'augment de la desigualtat infantil i del risc de pobresa" en els més joves, s'emmarcava en la campanya endegada pel síndic personer de Mollet, Lluís Martínez, de difusió dels drets de la infància a les escoles de la ciutat.

De la mateixa manera, l'esdeveniment organitzat pel síndic personer es va plantejar com un diàleg entre Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic de Greuges de Catalunya per la defensa dels Drets dels Infants i dels Adolescents, i Carlos Villagrasa, professor titular de Dret Civil de la Universitat de Barcelona i president de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència, amb la moderació de Maria Assumpció Vilà Planas, síndica de greuges de Barcelona. Així mateix, l'alcalde de la ciutat baixvallesana, Josep Monràs, també va ser present a l'acte.

Durant l'últim any, el síndic personer de Mollet ha treballat en una campanya per donar a conèixer la seva tasca a les escoles de la ciutat i per explicar als infants i adolescents quins són els seus drets. "Des del mes d'octubre hem entrat en contacte amb 700 nens i nenes per explicar-los la importància del síndic i quins són els seus drets i deures com a infants", va afirmar Martínez abans que comencessin les jornades.

"És molt important que els infants coneguin els seus drets i que sàpiguen que ningú te'ls pot donar, que són intrínsecs i que els tens des del moment en què neixes", va afegir. "També és important que coneguin que hi ha deures i que si volen exigir els seus drets, han de complir amb els seus deures", va concloure el síndic.

Per la seva banda, Maria Jesús Larios, va assenyalar que si comparem els drets dels infants amb altres països "és possible que considerem que estem millor, però això no ens ha de deixar de ser conscients que a Catalunya hi ha alguns drets dels infants que no estan garantits". En aquest sentit es va referir a la manca d'igualtat a l'escola o la salut, o a la vulneració del dret al lleure dels infants o del dret de participació en vagues dels adolescents.

En una línia similar es va expressar Carlos Villagrasa a l'asseverar que "hi ha molt desconeixement sobre els drets dels infants tant pels adults que a vegades els menyspreen, com pels infants".

Per últim Maria Assumpció Vilà va assenyalar que "els drets són per a tothom però s'ha de començar per la infància i per l'adolescència" i va afegir que "la campanya que s'ha fet a Mollet a les escoles és molt positiva".

Edicions locals