Assalam i Al-Amal: les altres dues comunitats musulmanes de Mollet

Les dues comunitats són una escissió d'Al-Huda, la comunitat del Carrer Sant Ramon que està en conflicte amb l'Ajuntament

Societat

Antiga Lefa
Antiga Lefa

Mollet del Vallès

Tot i ser la més mediàtica pel seu conflicte amb l'Ajuntament, Al-Huda, al carrer Sant Ramon no és l’única comunitat islàmica de Mollet.

Jaouad Benhaddou, president de la comunitat Al-Amal –que significa esperança- i Ahmed Balghouch, d'Al-Huda, expliquen que els dos col·lectius han sorgit de la comunitat ubicada al barri de l'Estació de França.

L’any 2006 Assalam es va escindir d'Al-Huda -col·lectiu creat entre el 96 i el 97-. Després d'establir el seu oratori al carrer Diputació, la comunitat es va traslladar als afores de Mollet en una zona poligonal del sud-est de la ciutat.

Per la seva banda, el maig d'aquest any i per evitar el conflicte, Al-Amal es va separar d'Al-Huda i el novembre es va instituir com a associació cultural. “Nosaltres no volem enfrontaments, apostem per la via pacífica. Hem estat així dos anys, buscant una solució i intentant fer reflexionar el senyor Ahmed”, afirma Benhaddou. La seva comunitat, de majoria marroquina, actualment duu a terme la seva activitat a l’antiga Lefa.

El problema rau en què Assalam, ha negociat amb l’Ajuntament la seva reubicació a la mateixa Lefa i, per tant, Al-Amal haurà de trobar un nou emplaçament. “Estem negociant per tenir un local al polígon Farinera i esperem arribar a un acord per traslladar-nos allà”, assenyala Benhaddou.

La situació de provisionalitat i conflicte ha fet que dues de les tres comunitats considerin Lefa un bon lloc per instal·lar-hi una mesquita. Amb tot, l'antiga nau industrial és un espai poc condicionat. “A l’estiu hi fa molta calor i a l’hivern fa molt fred i això no és bo per als nens, ja que fem classes aquí”, diu Benhaddou en nom d’una comunitat de 110 persones.

El model de Mollet segueix el de municipis com Badalona o l'Hospitalet: expulsar els oratoris als poligons. Un model que des d'Al-Huda consideren poc integrador perquè "no ajuda a la convivència".

Edicions locals