El PDeCAT acusa el govern socialista de Mollet de 'manipular' els comptes de l'Ajuntament per evitar retallades

Segons un informe comparatiu, entre 2010 i 2017 l'Ajuntament molletà ha tingut un superàvit de 90,6 milions però ha incrementat el deute en més de 7 milions d'euros

Política

El PDeCAT acusa el govern socialista de Mollet de 'manipular' els comptes de l'Ajuntament per evitar retallades
El PDeCAT acusa el govern socialista de Mollet de 'manipular' els comptes de l'Ajuntament per evitar retallades

Mollet del Vallès

A poques hores de la votació per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament de Mollet, el PDeCAT ha fet públic un segon informe sobre la situació financera del consistori. Els exconvergents acusen el govern socialista de pràctiques comptables per falsejar els números i així evitar l'obligació d'aplicar un pla financer que podria comportar, entre d'altres, retallades en els serveis als molletans.

El partit ha presentat un informe (vegeu document adjunt) en què es compara la situació econòmica de l'Ajuntament de Mollet amb la d'altres set consistoris de poblacions catalanes entre 40.000 i 60.000 habitants entres els anys 2010 i 2017. Una de les conclusions que se'n desprèn és que, tot i que el molletà és l'Ajuntament amb un superàvit més alt –diferència entre ingressos i despeses–, amb 90,6 milions d'euros entre 2010 i 2017, és l'únic municipi que no té un romanent milionari com la resta d'ajuntaments.

 

 

A més, el consistori de Mollet també és l'únic dels ajuntaments analitzats que en aquests vuit anys ha vist incrementat el seu deute en més de 7 milions d'euros – i arriba als 38,14 milions d'euros de deute el 2017– quan la resta l'han reduït: des dels 5,3 milions d'euros de davallada a Sant Feliu de Llobregat fins als 35 milions de reducció a l'Ajuntament de Vic.

 

Segons el regidor Jordi Talarn, aquesta circumstància demostra una "situació anòmala" en els comptes de l'Ajuntament de Mollet. "El superàvit d'aquests últims anys no és real, s'ha fet un increment artificial dels ingressos per evitar que l'Ajuntament hagués de tancar el comptes en negatiu i evitar un pla financer que suposaria mesures com retallades", opina Talarn. Aquesta acusació, es veu reforçada, segons Talarn, amb l'informe que la Sindicatura de Comptes va fer al març d'aquest any en què alertava que el consistori seguia una sistemàtica de reconeixement de drets –diners a ingressar– que en l'exercici comptable següent es cancel·laven.

En concret, l'informe indica que l’any 2014, l'Ajuntament va reconèixer uns drets per un total de 4.402.294,46 € que va cancel·lar en l’exercici 2015 –a més d’un altre import d’1.070.016,97 que provenia de l’any 2010– i de la mateixa manera, l’any 2015 va reconèixer uns drets per un total de 6.142.857,24 €, 3.564.329,47 € dels quals va cancel·lar en l’exercici 2016.

Segons Talarn, aquesta sistemàtica s'ha donat durant anys i "ha anat fent cada vegada més gran la bola i ara l'Ajuntament està endeutat fins a les celles", assegura el regidor en relació a l'increment de deute dels darrers anys al consistori molletà. "Ja fa un temps que vam aixecar la bandera vermella perquè els números no ens quadraven però no teníem les eines per demostrar que la situació econòmica de l'Ajuntament és molt complicada. L'informe de la Sindicatura ens ha fet obrir els ulls", diu Talarn que rebla el clau i assegura que "durant anys han manipulat els números i hem votat enganyats".

El PDeCAT considera necessària una auditoria externa que "mostri la realitat dels comptes municipals" per després prendre les decisions que corresponguin per revertir la situació, que passen, segons Talarn, per incrementar els ingressos –amb una hipotètica pujada d'impostos– o reduir despesa, que es traduïria en una retallada de serveis als molletans.

Pel que fa a l'aprovació del pressupost de l'any vinent, el PDeCAT ha avançat que hi votarà en contra. Amb tot, explica que presentaran instàncies perquè es facin esmenes i "quan els comptes reflexin la realitat i es puguin arribar a complir hi votarem a favor perquè tant l'Ajuntament com la ciutat vagin endavant", conclou el regidor Joan Daví.

Edicions locals