Els partits apel·len a la "responsabilitat" en la votació d'un pressupost que fa aflorar el divorci a Canviem Mollet

El document es va poder aprovar amb 13 vots afirmatius dels 25 regidors del plenari

Política

Laura Ortiz

El ple de votació del pressupost de l'Ajuntament de Mollet per al 2019 va posar de manifest la crisi en el si de Canviem Mollet, l'enfrontament entre PP i Cs en plena cursa preelectoral i els respectius apropaments i distanciaments a l'equip de govern socialista.

 

Els 13 vots del PSC, el PP, els tres regidors de Podem integrants de Canviem Mollet i dos regidors de Cs van donar la majoria a la proposta presentada pel govern socialista, una proposta que durant alguns moments del debat semblava que no obtindria els vots necessaris per veure la llum. Finalment, però, tant la popular Susana Calvo, com els tres regidors de Podem van passar de l'abstenció –anunciada en la primera ronda d'intervencions– al vot afirmatiu per facilitar l'aprovació del document.

La pròrroga com a amenaça

L'amenaça d'una pròrroga del pressupost si no s'arribava a l'acord va planar sobre les més de dues hores de debat. De fet, el punt es va iniciar amb la intervencio de Juan Antonio Balmisa, representant de la UGT, que assegurava que l'execució de l'increment salarial dels treballadors municipals estava supeditada a l'aprovació del pressupost. Una intervenció amb què Balmisa amenaçava que, si no s'aprovava el pressupost, reclamarien que els diners de les assignacions que cobren els grups municipals passessin al capítol I del pressupost per fer efectiu l'increment salarial de la plantilla.

De fet, els arguments oposats sobre les conseqüències d'una pròrroga pressupostària –que segons el govern paral·litzaria subvencions i faria perillar inversions, un extrem que es negava des d'Ara Mollet– van farcir el debat. En aquest sentit, la majoria de partits van apel·lar a la "responsabilitat" per defensar el seu vot en un sentit o altre.

D'una banda, tant Ara Mollet ERC MES com PDeCAT i quatre regidors de Canviem anunciaven el seu vot contrari. Oriol López (Ara Mollet) considerava els pressupostos "continuïstes, amb molt d'aparador i poca substància" i acusava de mala gestió el govern, a qui tornava a reclamar una auditoria externa dels comptes municipals. Una petició que compartia el PDeCAT, que hores abans havia presentat un informe sobre la situació financera de l'Ajuntament (vegeu pàgina 22) i que assegurava que votava en contra del pressupost "no per electoralisme sinó per responsabilitat perquè no podem avalar la mala gestió que ha fet el PSC", deia Joan Daví.   

Aflora la crisi a Canviem

Una de les sorpreses de la votació va ser el sentit de vot diferent dels regidors de Podem i ICV-EUiA en el si de Canviem. Marina Escribano, en representació dels quatre regidors de l'òrbita dels comuns,  assegurava que el grau de compliment de les 50 propostes que Canviem va pactar amb el govern per al pressupost de 2018 era inferior al 50% i retreia la poca feina feta a nivell d'habitatge. Escribano defensava que la coalició d'esquerres "va néixer pel canvi a la ciutat i nosaltres no ens hem mogut ni una coma en aquest objectiu", retreia a Podem. "Avui era necessari fer un cop de taula i ser un revulsiu i per responsabilitat i coherència, per dir prou a la política d'aparador i perquè teníem un acord amb el govern que s'ha incomplert, votem no", deia Escribano.

Per la seva banda, Buzón també apel·lava a la responsabilitat per defensar, en aquest cas, el suport al pressupost i, tot i reconèixer que el govern podria haver fet "molt més" per complir els acords pactats etzivava: "No penso canviar el rèdit electoral per un perjudici als veïns". Buzón assegurava que la pròrroga del pressupost comportaria conseqüències negatives per a la ciutat i reconeixia que "pensàvem instal·lar-nos en una còmoda abstenció però si hem de canviar el nostre vot ho farem perquè s'aprovi el pressupost", va dir.

I, de fet, així va ser. Finalment, la votació va comptar amb els vots en contra d'Ara Mollet ERC MES, PDeCAT, quatre regidors de Canviem i l'abstenció del portaveu de Cs, Francisco Muñoz, una abstenció "crítica" del portaveu de Cs també va provocar la reacció del PP que acusava Cs d'electoralisme. "Sempre els hi han votat a favor i ara fan aquest vot d'abstenció per la campanya", deia Susana Calvo. Muñoz, però, assegurava que la intenció del seu grup "no és bloquejar els comptes –per això els dos vots a favor– però volem deixar palès que no són els nostres pressupostos", deia.

Edicions locals