La bandera d’Espanya torna a onejar a Parets després de 40 anys

Aquest dijous s’ha penjat a la plaça de la Vila com a pas previ a un acord de pressupostos entre PSC i Ciutadans

Política

La bandera espanyola aquest dijous al matí, ja col·locada entre la catalana i la local.
La bandera espanyola aquest dijous al matí, ja col·locada entre la catalana i la local.

Jaume Ribell

La bandera espanyola ja oneja davant l’Ajuntament de Parets. El primer cop que ho fa en 40 anys, des del restabliment de la democràcia. Ha estat hissada aquest dijous al matí fruit de la moció aprovada recentment per PSC i Ciutadans. Un pas previ que la formació taronja exigia per obrir converses sobre l’aprovació dels pressupostos.

Aquest mateix dijous a la tarda té lloc el ple extraordinari on es tenen que votar els pressupostos previstos per 2019 que presentarà el govern socialista. L’aritmètica consistorial faria que aquests quedessin tombats si tots els grups de l’oposició votessin en contra. Per tant, el PSC necessita com a mínim l’abstenció d’un sol regidor per fer valdre l’anomenat ‘vot de qualitat’ de l’alcalde, Francesc Juzgado.

Aquesta abstenció serà la de Manel Losada, portaveu de Cs, que va posar com a condició prèvia que la bandera de l’Estat estigués ja col·locada abans de la celebració del ple. Igual que és condició que, en compliment de la llei de banderes, hi onegi també la d'Europa. A la plaça de la Vila, però, només hi ha tres pals i, per tant, cal instal·lar-ne un de nou per poder fer lloc a la bandera de la Unió Europea. Una condició sobre la qual “existeix el compromís de que ja s’està tramitant”, tal com afirma el propi Losada.

Sí, però no

En tot cas, això no significa que Ciutadans vagin a votar a favor dels pressupostos: “Hem acordat una sèrie de punts, però no podem votar que sí quant no estem d’acord en moltes de les inversions que s’han fet i encara s’estan fent”, afirma el portaveu taronja. “Per tant, ens abstindrem. Però no podem aprovar conjuntament uns pressupostos per tot l’any que ve, quant en cinc mesos hi ha eleccions municipals. Això és només un pas previ necessari per poder iniciar converses més concretes”, sosté.

En qualsevol cas, el resultat de les votacions dels comptes per l’any vinent no serà definitiu fins que acabi el ple d’aquesta mateixa tarda i es coneguin les quantitats de despesa i inversió previstes (i si, finalment, el vot de Ciutadans és l'única abstenció).

Edicions locals