'#85Abelló' commemora el 10è aniversari de la mort del pintor

Hi ha 85 instantànies de l'artista i col·leccionista, una per cada any que va viure

Cultura

'#85Abelló' commemora el 10è aniversari de la mort del pintor
'#85Abelló' commemora el 10è aniversari de la mort del pintor

Sergio Carrillo

"Jo vaig néixer amb la idea de fer un Museu", explicava des de jove Joan Abelló. Ara, quan es compleixen 10 anys de la seva pèrdua –i gairebé 20 de l'obertura del Museu Abelló–, el Museu ha inaugurat a L'Aparador l'exposició #85Abelló. Una vida a l’aparador. Es tracta d'una mostra amb 85 imatges de l'artista molletà –una per cada any que tenia quan va morir, el 25 de desembre del 2008–, per homenatjar el director fundador del Museu en el desè aniversari de la seva mort.

La directora, Pepa Ventura, va explicar divendres en la presentació que "hi ha una col·lecció de fotografies de grans artistes" –la molletana Judit Vizcarra, Salvador Tous, Català Roca o els Fotògrafs Napoleon– i que el taller Alborada s'ha encarregat del disseny i la impressió de les imatges.

Les fotografies, que es poden veure a peu de carrer, mostren Abelló des que tenia dos anys, i també hi ha imatges dels seus viatges arreu del món, al seu estudi, a casa del seu mestre –Carles Pellicer–, i pintant o col·leccionant. També n'hi ha de ben curioses, com va apuntar Ventura, "perquè no tenim molta ceràmica de l'Abelló i en una de les peces es veu pintant ceràmica".

"Ha sigut difícil fer la tria, perquè a l'Abelló li agradava molt fotografiar-se i immortalitzar la seva vida, i tenim un fons amb milers de fotografies", hi va afegir la directora.

Un gran llegat a la ciutat

"Abelló va deixar a la ciutat de Mollet un gran llegat, una col·lecció d'abast nacional, que va lluitar tota la vida perquè es quedés a la seva ciutat", va explicar Ventura. Tot i que des de jove no va viure a Mollet, sempre hi va mantenir el seu estudi i la seva col·lecció. Tot plegat, es tracta d'una col·lecció feta d'una manera "apassionada, obcecada i inspirada pel desig interior d'aconseguir, posseir i preservar tot allò que li agradava".

Abelló va ser un dels grans paisatgistes de l'art català de la segona meitat del segle XX, i "la seva vocació de pintor i la venda de la seva obra li van permetre satisfer la passió de col·leccionista i aplegar aquest impressionant fons", va assegurar Ventura. En els anys viscuts a casa de Carles Pellicer –en la qual s'hi reunien personalitats de l'art, i del món de la cultura i l'espectacle–, va despertar "d'una forma malaltissa aquesta passió per col·leccionar", i el mateix Abelló deia: "Pellicer em va injectar més verí pel col·leccionisme del que jo ja hi havia vessat". De Pellicer també va heretar part de la seva col·lecció que avui hi ha a Mollet.

Anys més tard, Abelló va voler reproduir a la seva casa de Mollet tot l'univers d'obres d'art que va trobar a casa d'en Pellicer, i ben aviat va pensar que l'havia superat. D'aquí que la directora del Museu afirmés que "l'obra mestra de l'Abelló va ser la mateixa casa del Pintor".

El regidor Raül Broto  va destacar la rellevància d'Abelló per al municipi: "La ciutat de Mollet ha d'estar eternament agraïda al pintor i col·leccionista Joan Abelló, perquè sense ell seria molt complicat poder tenir un museu d'aquestes característiques. Va ser ell, amb aquest bonic gest de cedir-ho tot a la ciutat, qui va fer-ho possible". El Museu, per tant, és qui s'encarrega "de mantenir viu aquest llegat,  i de difondre la seva figura i la seva obra".

L'acte, que va estar ple de gom a gom, es va tancar amb un concert de l'Escola Municipal de Música, que es va sumar a l'homenatge "retornant en música al mestre Abelló el que ell ens va donar amb la pintura", en paraules de la directora. Broto també va destacar que "com a escola municipal que és, tots invertim una mica en ella i està bé que l'escola també reverteixi en la pròpia ciutat". La mostra es podrà visitar fins al 24 de març.

Edicions locals