Els 75 anys del Club Muntanyenc Mollet, plasmats en un llibre

La Marineta acollirà dissabte la presentació d'un recull sobre la història del col·lectiu, escrit per la molletana Glòria Arimon

Societat

Instantània en arribar al pic del Mont Perdut, al Pirineu Aragonès, el 1960
Instantània en arribar al pic del Mont Perdut, al Pirineu Aragonès, el 1960 | CMM

Sergio Carrillo

El Club Muntanyenc Mollet presentarà dissabte (19 h) el llibre del seu 75è aniversari a La Marineta, 75 anys d'història del Club Muntanyenc Mollet. Es tracta d'un "llibre dels socis per als socis", com afirma el president de l'entitat, Àlex Castelltort, i que, per tant, no estarà a la venda, però sí que podran aconseguir els membres del Muntanyenc.

El president assegura que "ens feia falta un fons bibliogràfic, un signe d'identitat, i ens fa molta il·lusió presentar el llibre". Una obra que tracta d'aquesta entitat que és "història viva de la muntanya, no només de Mollet, sinó de tot Catalunya".

El llibre obre amb una imatge triplement històrica. A la foto de portada hi apareix el piolet que es va instal·lar el 1985 al cim de Bastiments, en la celebració del 50è aniversari del club, una data que es va acabar corregint, com s'explica al llibre: "Amb el pas del temps, es va comprovar que la data no acabava de ser exacta, segurament perquè van prendre com a referència la formació del Club Fotogràfic i Excursionista de Mollet, els membres del qual eren les mateixes persones que més endavant van fundar la delegació del Club Montañés Barcelonés –primer nom de l'entitat– l’any 1944". Per la seva banda, el piolet de la portada també conté una escultura de Cesc Bas col·locada el 1993 per celebrar el mil·lenari de la ciutat de Mollet. I, per últim, també hi ha una placa commemorativa del 75è aniversari, que es va posar el passat 7 d'octubre, en una expedició formada per una seixantena de socis que van pujar al cim de Bastiments.

Pel que fa al contingut de l'obra, el llibre comença amb un context de la història de l'excursionisme a Catalunya i a Mollet. Es tracta d'un "moviment cultural i patriòtic, la Renaixença, que revaloritzà la història i la cultura pròpies. Amb l’excursionisme sorgeix l’afany de conèixer i estudiar el propi territori". De fet, el rector de la parròquia de Sant Vicenç de Mollet, Vicenç Triadú, va ser el soci número 7 de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (AEC), que es considera el primer centre excursionista de Catalunya i d’Espanya, fundada el 1876. El llibre també repassa les activitats i expedicions més destacades de l'entitat.

En la presentació de dissabte hi participarà l'autora Glòria Arimon, el president Àlex Castelltort i un representant del consistori.

Glòria Arimon, l'autora

Una de les sòcies del club, Glòria Arimon, ha estat la persona encarregada de fer el llibre. Castelltort la descriu com "la persona idònia" per fer-lo, "ja que és periodista, filòloga, ha publicat molts llibres de temàtica local i és sòcia de l'entitat des de fa molts anys".

Arimon recorda que al febrer li van plantejar el projecte, però ho va veure "molt just de temps. Vaig acceptar-ho, tot i que limitada pel temps", explica l'autora. I assegura que li hauria agradat haver pogut tenir més marge per "remenar actes i papers". Tot i això, ja va aconseguir guanyar uns mesos, "perquè la idea inicial era presentar-lo a l'octubre". Per tant, Arimon afirma que es tracta d'un llibre "sense grans pretensions" i que dóna peu a què més endavant "es puguin fer més llibres".

Expedició al pic del Suí, al Montseny, el 1944, ara fa 75 anys | CMM

D'altra banda, Arimon diu que no és un llibre creat únicament per ella, sinó que s'ha fet de manera coral. "Surt el meu nom, però n'haurien de sortir 10 o 15 més, que hi apareixen als agraïments, perquè ha estat un llibre molt participatiu que intenta reflectir les diferents sensibilitats del club", assenyala.

Finalment, no se n'està de llançar floretes al Club Muntanyenc Mollet, "la millor entitat de Mollet amb diferència, tant pel que fa a socis com a col·laboradors", afirma. "És un exemple a seguir", conclou.

President d'honor: "Mentre fèiem muntanyes, van sorgir casaments"

Josep Pi Morral, president honorífic del Club Muntanyenc Mollet i president en tres etapes diferents –del 1966 al 1973, del 1976 al 1980 i del 2002 al 2006– es mostra amb "moltes ganes de llegir el llibre". Pi, que és soci de l'entitat des del 1953, assegura que "tot ha evolucionat molt des d'aleshores". "Abans érem quatre que ens trobàvem cada dijous als soterranis de la Granja Pou –avinguda Llibertat, 1–, fèiem el vermut i organitzàvem les sortides", recorda. "Dels 4 que érem, vam augmentar perquè va començar a venir jovent", apunta.

Pi recorda la seva primera etapa al capdavant del Muntanyenc com "una època molt maca". De fet, assenyala que "al mateix temps que fèiem muntanyes també van sorgir molts casaments", i tot plegat perquè "el muntanyisme uneix i fa bones amistats".

A més de Josep Pi Morral, que va ser president durant tres lustres, la resta de presidents de l'entitat al llarg d'aquests 75 anys han estat: Pere Soler (1944-1966), Josep Farrés (1973-1976), Ramon Anton (1980-1984), Francesc Ferrer (1984-2002) i Valentí Careta (2006-2016), així com l'actual, Àlex Castelltort, que hi és des de l'any 2016.

Edicions locals