El Servei de Salut Mental i Addiccions de la FSM guardonat per la seva capacitat d'innovació

Més de 50 persones treballen en aquest servei i al voltant de 1.000 ho fan a la Fundació Sanitària Mollet

Societat

Premi FAD
Premi FAD

Grata sorpresa per al Servei de Salut Mental i Addiccions la Fundació Sanitària Mollet (FSM) després de rebre el Premi de la prestigiosa Fundació Avedis Donabedia (FAD) a l'Excel·lència al Pla de Qualitat en Salut mental i Addiccions patrocinat pel Premio Lundbeck España.

Així ho expressava aquest divendres, Antoni Corominas, cap del servei, que va ser l'encarregat de recollir el premi en un acte celebrat al Palau de la Música el dimecres passat.

Els premis de la FAD acrediten els millors serveis de salut en qualsevol àmbit i tenen reconeixement estatal. "És un reconeixement a tot l'equip format per una cinquantena de professionals, però també a la resta de la fundació", ha explicat Corominas. "Des de la direcció, la recerca, el departament de qualitat o altres serveis ens han ajudat molt i també són protagonisme en aquest guardó", ha afegit.

El jurat de FAD ha reconegut la millora constant de la qualitat assistencial del Servei de Salut Mental i Addiccions de l'FSM que, segons afirma Coromines, es basa en tres pilars fonamentals: "la innovació, la millora any rere any del servei i la solidesa d'un model que porta 10 anys en funcionament".

Corominas narra com fa una dècada el servei va començar a funcionar per comissions de treball: "Eren dues o tres comissions i actualment en tenim vuit o nou en funcionament". Mitjançant aquests grups de treball es posa èmfasi en algun aspecte fonamental de la salut mental per millorar la qualitat del servei. "Les comissions poden ser de naturalesa molt diferent", diu Corominas, per afegir que hi ha, per exemple, "comissions destinades a millorar la relació entre salut mental i atenció primària, comissions destinades a digitalitzar el servei, comissions per tractar la violència masclista, comissions per implicar a les famílies en la cura dels usuaris o comissions per fer enquesta als mateixos".

El que ha fet mereixedor al servei del premi de la FAD no és aquest tipus de treball basat en comissions, que, segons assevera Corominas, està present en altres molts hospitals, sinó la manera d'organitzar-lo. "Les comissions funcionen de manera transdisciplinar i en elles s'hi implica qualsevol persona", afirma. "Des d'administratius fins els mateixos usuaris del servei", afegeix.

Es tracta d'una nova forma de mirar la salut mental i les addiccions en la que "hi ha una revolució del paradigma i el pacient està en el centre; un model molt més horitzontal", assenyala Corominas que conclou dient que en el futur el Servei de Salut Mental (FSM) espera seguir treballant per aprofundir en l'aspecte comunitari de la salut i en millorar el servei per a franges d'edat com els adolescents.

Edicions locals