Quina formació acadèmica tenen els polítics de Mollet?

Quasi la meitat dels regidors de l'Ajuntament de la capital baixvallesana han acabat els seus estudis universitaris

Societat

Ple de Mollet
Ple de Mollet

Mollet del Vallès

Amb una carrera universitària de dret o polítiques cursada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Així és el regidor prototípic a Mollet pel que fa al seu currículum. No obstant això, no tots els càrrecs electes del consistori tenen formació universitària. Dels 25 regidors –alcalde inclòs–, 12 tenen una llicenciatura, mentre que la resta no disposen d'aquesta titulació. 

No són les úniques curiositats que es recullen una vegada analitzats els currículums dels polítics molletans al web de l'Ajuntament. Entre les formacions hi ha cursos i postgraus de tota mena. Qui diria que Marina Escribano (Canviem) té formació en teatre? Qui diria que Susana Calvo (PP) va passar 10 anys estudiant per ser pianista? Qui diria que Josep Amaya (ERC) va participar en un projecte nominat als Oscar? I que Francisco Muñoz (Cs) va ser monitor esportiu?

En l'era dels màsters, com no podia ser d'una altra manera, també hi ha un bon grapat de regidors amb el consegüent títol d'aroma anglòfona. En total són 8 els alts càrrecs –el 32%– que han cursat aquest tipus d'estudis. Succeeix el mateix amb els postgraus i les diplomatures. Nou postgraduats i quasi una desena de diplomats indiquen tenir aquests títols al seu currículum. En canvi, no n'hi ha cap que hagi decidit doctorar-se. Sí que hi ha un parell de casos en els quals una llicenciatura no va ser suficient. El cas més notable és el de Mireia Dionisio (PSC), llicenciada en dret i en polítiques.

Pel que fa a l'indret on van estudiar els regidors molletans, la majoria d'ells l'única frontera que va haver de creuar per formar-se va ser la del Baix Vallès per anar a Cerdanyola. Tot i això també trobem algunes localitats més exòtiques. Alguns dels títols que ostenten els regidors vénen de Madrid o de Còrdova. Fins i tot n'hi ha que tenen títols que vénen de molt més lluny: Raúl Broto (PSC) i Jordi Talarn (CiU) van estudiar a Nova Jersey i a Chicago respectivament.

Llei i currículums

La llei és clara: per convertir-se en regidor o alcalde d'un municipi no fa falta tenir cap títol universitari. Només és necessari no estar condemnat per algun delicte, no formar part de la família reial o no exercir algun alt càrrec com podria ser el de jutge del Tribunal Suprem. Per a la llei, aleshores, acreditar màsters en prestigioses universitats no té relació amb l'art de governar. Més quan l’educació superior a Catalunya, en què el preu d’un curs universitari oscil·la entre els 450 i els 2.500 euros, s'està convertint en quelcom no apte per a totes les famílies. En algunes llars pagar la matrícula suposa destinar el 8% dels ingressos anuals.

La llei no és tan clara en altres aspectes. Segons la Federació de Municipis de Catalunya, els regidors no tenen obligació de publicar el seu currículum. De tota manera, per a Infoparticipa, una iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona per la qualitat democràtica, oferir tots els currículums dels regidors és un element indispensable per poder parlar d'un ajuntament transparent.

El currículum de l'alcalde

Vora els 25 anys, el 1985, Josep Monràs es llicenciava en Psicologia a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre 1988 i 1989 l'alcalde es convertia en l'entrenador número 4.112 de Catalunya de bàsquet després d'un curs de 94 hores. El polític del PSC no tornaria a les aules fins un temps després. L'any 2001, després de 150 hores lectives, rebia el títol de Postgrau de Direcció del Desenvolupament Econòmic Local.

Edicions locals