Bombers de Mollet, sota mínims

Direcció General de Bombers de la Generalitat ha convocat 250 places noves per al 2019 i 750 en quatre anys

Societat

Bombers de Mollet, sota mínims
Bombers de Mollet, sota mínims

Albert Alexandre

Continua el pols entre els bombers de la Generalitat i la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament. Tot i que es manté la negociació que busca la millora de la situació del cos, les posicions d'ambdues parts estan enquistades.

El desembre, el cos de bombers va decidir deixar de fer hores extres per fer patent la manca de personal que viuen els diferents parcs de bombers de Catalunya. Des del de Mollet afirmen que fan “centenars d’hores de més" que no cobren i, amb aquesta mesura, saben que "malauradament es deixa la ciutadania desprotegida, però volem fer evident la insostenible situació en la qual ens trobem”.

Per la seva banda, Manuel Pardo, director general de Bombers, parla de “vaga d’hores extres” i davant d’aquesta idea, els bombers, indignats, afirmen que “és impossible fer vaga d’una cosa que no hauries de fer” i anuncien que seguiran així fins el 10 de febrer.

Per salvar la situació, la Direcció General va decidir, la segona setmana de gener, reduir el nombre d'efectius mínims per parc de Bombers. El llindar a Mollet passava aleshores de 5 agents a 3. “No es tracta de treballar amb menys efectius. Els Bombers de la Generalitat funcionen en xarxa i, per tant, les emergències en punts del territori s’atenen amb personal de més d’un parc”, explica Pardo.

El cert és que en les últimes setmanes els sindicats de bombers han alertat que molts parcs estan quedant desprotegits quan el personal ha d'ajudar a una altra zona. Segons Antonio del Rio, portaveu de la UGT, el dia en què es van produir els incendis de la Llagosta i Badalona, que van deixar quatre morts, “tot el Vallès Occidental va quedar desprotegit” perquè els efectius de Terrassa estaven a Sant Roc i els de Sabadell al municipi baixvallesà.

En aquest sentit, l'última decisió presa per la Direcció General ha estat convocar 250 places noves de bombers per a l’any que ve i prometre’n 750 més en quatre anys. A més, Pardo explica que, “quan s’acabi la vaga d’hores extres, augmentarem el mínim de bombers de guàrdia, que a Mollet serà de 6 efectius”.

Des del parc molletà ho veuen insuficient perquè “amb les jubilacions programades ara mateix són necessaris 600 nous efectius a Catalunya”. Els bombers de Mollet afegeixen que el mínim del qual parla el director general és tan sols l’òptim. “Parlar d’un increment del mínim fins a 6 com una victòria és trampós. El mínim hauria de ser de 7 efectius”, diuen.

Els altres problemes

Encara que el més important és el tema del personal, "tots els parcs tenen greus problemes de material”, diuen des de Mollet. “Nosaltres ara hem rebut una remesa d’uniformes i mànegues de forma excepcional, una bena a la ferida, però hi ha parcs com el de Granollers on les portes cauen a trossos”, afegeixen. Manel Pardo assenyala que s’està fent el possible per solucionar-ho.

“Des de la Direcció General hem demanat nou material, però aquestes coses van lentes”, afirma. És la mateixa explicació que dóna pel que fa als nous vehicles de bombers, un total de 92 que es repartiran en funció de les necessitats de cada parc i que poden trigar dos anys a arribar. 

Pardo assevera que la Direcció té les mans lligades per fer efectives les reivindicacions. “Sabem que el cos de bombers de la Generalitat ha estat oblidat durant més de 10 anys, però depenem de la Conselleria d’Economia per poder-los atorgar el que volen”, indica. “De totes maneres, no entenem la  seva desconfiança”, conclou.

 

 

Edicions locals