La vida del parc de bombers molletà des de dins

Analitzem com és la vida al parc de Bombers de Mollet: Tot i que l'espai de la ronda dels Pinetons té 10 anys, ja s'hi nota la manca d'inversió

Societat

Camió de bombers
Camió de bombers

Albert Alexandre

El Parc de Bombers de la Generalitat de Mollet sembla impecable; un edifici reformat fa menys de 10 anys als afores de la ciutat –a la ronda dels Pinetons–. Un dels equipaments de bombers més actualitzats de Catalunya. De fet, segons diuen els mateixos efectius de la capital baixvallesana, molts companys demanen el trasllat aquí perquè les instal·lacions estan molt bé".

L'edifici té dues plantes. A la primera, a peu de carrer, hi ha el centre de control i les cotxeres on hi ha aparcats dos camions, un tot terreny i un vehicle per treballar a la carretera, i on es troben els vestits ignífucs preparats per si hi ha una emergència. També és en aquesta planta on estan els despatxos i l'aula on els bombers reben formació. "Tenim classes de tota mena, per exemple, sessions per aprendre obrir portes", expliquen.

Al mateix nivell hi ha els vestuaris i una cuina industrial. Aquest darrer espai comunica amb una sala d'estar. "Hi passem bastant de temps", diu un bomber. El parc és la segona casa d'aquests funcionaris i, com a totes les famílies, la cuina i el saló són els llocs més concorreguts.

Sorprèn veure que a les parets hi ha quadres que ràpidament el bomber que acompanya la visita posa en context: "Els fa un company amant de la pintura". Són escenes heroiques en les quals els bombers estan rodejats d'inferns de foc. "Cadascú dedica el seu temps lliure a fer el que més li agrada", afegeix.

A la segona planta hi ha les habitacions on dormen. Són estances fredes, quasi d'hospital. Totes tenen un telèfon per si hi ha una emergència en plena nit. També en aquest pis es troba un petit gimnàs amb màquines, un sac de boxa i un rocòdrom. La tasca del bomber requereix una bona forma física per quan vingui el moment crucial: l'incendi. Fins a l'agost de 2018 els bombers havien efectuat 747 actuacions de les quals 350 eren focs. El 2016 de les 1.014 sortides, 523 eren incendis i el 2017 de les 1.151 operacions, 612 eren extincions de focs urbans o de vegetació.

Degoteig de carències

El de Mollet és un parc nou, però tal com diu l'expressió popular, no tot són flors i violes. A simple vista és difícil d'apreciar, però la mirada atenta descobreix com aquí i allà hi ha petits arranjaments "de manetes". "A aquesta porta li falta el pany", mostra el bomber. "El parafang del camió queia i l'hem arreglat amb brides", afegeix. "Cada dos dies hem d'emplenar el camió d'aigua perquè té una fuita", es queixa. "Fins fa unes setmanes no teníem material i un company va haver de sortir en una operació amb texans", denuncia.

Podrien semblar minúcies, de totes maneres la tasca dels bombers és una feina mil·limetrada que requereix precisió. Perdre uns segons perquè una porta no funciona pot voler dir salvar una vida menys; pot voler dir posar en risc la mateixa vida del bomber.

Edicions locals