Podem Mollet constitueix grup municipal propi tot i els informes jurídics contradictoris

Tots els regidors excepte els de Podem i el PSC es van absentar de la sala de plens en el moment de la votació

Política

Podem constitueix grup municipal propi tot i els informes jurídics contradictoris
Podem constitueix grup municipal propi tot i els informes jurídics contradictoris

Podem ha aconseguit constituir un grup municipal propi –Podemos Mollet– al ple de l'Ajuntament de Mollet després del seu trencament amb Canviem Mollet. Amb tot, els dubtes jurídics sobre la idoneïtat d'aquesta constitució van provocar que els regidors de tots els partits, excepte els de Podem i el PSC s'absentessin de la sala per evitar haver de votar.

Podem ja disposa de grup municipal propi però la seva constitució no ha estat tan plàcida com en un primer moment havia baticinat el portaveu de la formació lila, Xavier Buzón. El dubte sobre si Canviem Mollet el 2015 s'havia constituït com a coalició o no és la clau de volta de la qüestió ja que això determinaria si els tres regidors de Podem poden formar grup propi o s'han de mantenir com a regidors no adscrits. Tres informes contradictoris –dos de la secretària municipal (un positiu i un altre negatiu) i un dels serveis jurídics municipals (positiu)– han provocat interpretacions divergents entre els grups que es van visualitzar durant el plenari de dilluns.

El ple havia de ratificar la creació o no del grup. En el segon punt de l'ordre del dia, es donava compte de la constitució del nou grup, moment en què l'alcalde, Josep Monràs, explicava la cronologia dels fets i la presentació dels successius informes.

Informes contradictoris

En el primer dels informes, en data del 21 de gener, la secretària municipal no posava objecció a la creació del grup municipal de Podem ja que considerava que el partit formava part de la coalició de Canviem Mollet.

Amb tot, a finals de la setmana passada se celebrava una comissió informativa on es van plantejar dubtes sobre si la informació aportada per Podem era suficient per acreditar que la formació lila era un dels integrants de la coalició Canviem Mollet. Així doncs, la secretària d'Organització d'ICV va aportar diversa documentació, que, segons interpreta la secretària municipal en el seu segon informe, demostraria que la coalició presentada el 2015 es presentava sobre el paraigües autonòmic de la coalició Entesa, que estava integrada per ICV, EUiA, Barcelona en Comú i Entesa pel Progrés Municipal.

A aquesta informació presentada, Podem va presentar al·legacions amb documentació "en la qual es pot veure que els tres partits –ICV-EUiA i Podem– actuaven com a coalició a Mollet", diu l'informe de la secretària, que reconeix que "no es pot negar que existia un pacte intern entre els tres partits de cara a les eleccions i que s'han presentat davant de l'electorat com a coalició", però afegeix: "Ara bé, de la documentació presentada es dedueix que la coalició que va presentar la candidatura de Canviem Mollet davant la Junta Electoral no és aquesta sinó l'Entesa". Així doncs, el segon informe de secretaria conclou que els tres regidors de Podem "haurien de ser considerats regidors no adscrits".  

Davant aquest segon informe –emès aquest mateix dilluns dia del ple– l'Alcaldia demanava a la cap dels Serveis Jurídics de l'Ajuntament un tercer informe sobre les conseqüències jurídiques de la denegació de la constitució del grup Podemos Mollet. En aquest cas, les conclusions consideren l'acord polític que hi va haver per presentar-se conjuntament i apunten que ICV, EUiA i Podem "haurien conformat coalició" perquè la candidatura, acceptada per la Junta Electoral, incloïa membres de Podem a la llista.   

Així doncs, la cap dels Serveis Jurídics municipals considera en el seu escrit que la denegació de formar grup municipal a Podem i deixar els tres edils com a regidors no adscrits és "una interpretació restrictiva (...) que podria constituir una lesió als drets fonamentals dels representants polítics a participar en assumptes públics i fer-ho en condicions d'igualtat, en la mesura que el Reglament Orgànic Municipal preveu drets addicionals als regidors que pertanyin a un grup municipal". Amb tot, l'informe acaba passant la patata calenta a la Junta Electoral Central, ja que diu que es doni trasllat de tota la documentació perquè sigui aquest òrgan qui "pugui oposar-s'hi si ho consideren oportú en virtut de la seva funció de control de les candidatures electorals".

Constitució amb només tres vots a favor

Va ser durant el debat d'aquest punt que la resta de grups municipals van mostrar els seus dubtes pel que fa a la qüestió jurídica i les possibles responsabilitats que se'n podrien derivar de la seva votació, que, segons el portaveu del PDeCAT, Joan Daví, "podrien suposar responsabilitats polítiques i patrimonials", deia. Així doncs, davant la incertesa, els regidors del PP, Cs, Ara Mollet ERC MES, PDeCAT i els quatre regidors de Canviem Mollet van sortir de la sala de plens per no haver de votar els punts següents de l'ordre del dia, que tractaven la participació del nou grup en les diferents comissions municipals i les assignacions econòmiques als regidors i al grup. Els punts es van aprovar amb els vots a favor dels tres regidors de Podem (Xavier Buzón, Núria Muñoz i Alberto Murillo) i l'abstenció del PSC.

Edicions locals