Endesa detecta més de 360 casos de frau elèctric al Baix Vallès

El municipi on es van detectar més casos va ser Sant Fost

Societat

Endesa detecta més de 360 casos de frau elèctric al Baix Vallès
Endesa detecta més de 360 casos de frau elèctric al Baix Vallès

Endesa va detectar l'any passat 361 casos de frau elèctric al Baix Vallès, que van suposar 3.275 MWh (megavats/hora) d'energia defraudada. El municipi on se'n van detectar més va ser Sant Fost, amb 127 i 1.219 MWh, una xifra que situa la població com la primera en nombre de casos a la comarca del Vallès Oriental.

Pel que fa a la resta de municipis baixvallesans, durant el 2018, Mollet va ser el segon en casos, amb 73 casos i 582 MWh defraudats, la Llagosta (51 i 515 MWh), Montornès (49 i 484 MWh), Parets del Vallès (41 i 321 MWh), Montmeló (13 i 113 MWh), Santa Maria de Martorelles (4 i 34 MWh) i Martorelles (3 i 7 MWh).

L'any passat, al Baix Vallès se'n van detectar 562 casos, una xifra molt superior a la de 2018 però que, segons confirma Endesa, "té a veure amb el fet que les inspeccions són rotatives i potser l'any passat se'n van fer més a la zona".

En concret, els casos de frau responen al consum d'energia mitjançant mètodes antireglamentaris, com empalmaments il·legals a la xarxa per part d’usuaris sense contracte, dobles escomeses o manipulació dels equips de mesura. Segons un estudi fet per Endesa, només l'1% d'aquests casos correspondrien a famílies en situació de pobresa energètica que s'enganxarien a la xarxa. En canvi, en la gran majoria de casos, el frau el cometen grans consumidors, tant empreses de sectors industrials i de serveis com negocis i domicilis particulars amb consums elevats.

A més, una altra problemàtica detectada en els darrers anys és el creixement dels cultius de cànnabis, que, freqüentment, van acompanyats d’enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica, "que poden arribar a generar importants interrupcions de subministrament als nuclis de població on es duen a terme", expliquen des d'Endesa. Una habitatge utilitzat com a plantació indoor de marihuana consumeix, segons dades de la companyia, l’equivalent a 20 habitatges i la concentració d’aquests cultius en determinades zones arriba a saturar la xarxa. En tot cas, segons Endesa, el Vallès Oriental no és una de les comarques on aquesta problemàtica sigui més present.

En total a Catalunya, Endesa va detectar durant el 2018 prop de 26.400 casos de frau elèctric a Catalunya. Així, van aconseguir recuperar-se més de 289 milions de kWh defraudats -altrament dits quilowatts “fantasma”.

Noves tecnologies per combatre el frau

Endesa ha multiplicat en els últims anys els mitjans per combatre el frau mitjançant un augment de les inspeccions, un ús intensiu de les noves tecnologies i la utilització d’eines d’anàlisi massiu de dades (Big Data), que "fan que la detecció de la defraudació de fluid elèctric sigui cada cop més efectiva", apunten des de la companyia.

Entre les noves tecnologies que s’han desenvolupat en els últims anys destaquen la videoscòpia i els traçadors, que permeten inspeccionar instal·lacions subterrànies, encastades a les parets i inaccessibles a simple vista que permeten detectar, entre altres manipulacions, l’existència de dobles escomeses.

A la vegada, l’ús d’eines de Big Data permeten agrupar les dades històriques de consum i de contracte de les instal·lacions sobre els que s’apliquen logaritmes de càlcul per a la identificació de possibles fraus.

A més, durant 2018 s’ha procedit a instal·lar en alguns punts delicats sofisticats equips de monitorització de la xarxa per tal de calcular la càrrega de consum d’energia. Aquets dispositius permeten elaborar un mapa en temps real sobre el comportament de la xarxa (quanta càrrega passa per cada cable, mesurar cadascuna de les seves fases, etc) i detectar on hi ha sobreconsums més enllà dels reglamentaris (cal pensar que la xarxa està dissenyada per suportar la demanda contractual dels clients més un petit marge per donar resposta a eventuals puntes de consums). Aquesta fotografia possibilita, en conseqüència, sectoritzar les línies de baixa tensió on hi ha registrats historials de problemes, fet que permet minimitzar les interrupcions de subministrament i, per tant, l’afectació als clients degut a l’excés de consum motivat pels fraus.

A més, l’any passat, Endesa va rebre més de 46.600 notificacions de possibles fraus a través de la línia telefònica (800 760 20) o de la bústia de correu electrònic anomalias@enel.com. Mitjançant aquests canals, els ciutadans poden aportar, de manera confidencial, qualsevol comunicació sobre anomalies i presumptes fraus. Aquets avisos van descloure més de 10.500 inspeccions i van permetre detectar prop de 4.000 fraus.

Edicions locals