Robatori a domicilis, segona prioritat dels Mossos després del terrorisme

El 2018 destaquen les dades d'estafes per internet i l'augment dels delictes de violència masclista

Societat

Sílvia Catà, cap dels Mossos d'Esquadra de Mollet
Sílvia Catà, cap dels Mossos d'Esquadra de Mollet

Les dades en fred només duen alarmisme i augment de la sensació d'inseguretat de la ciutadania. Aquesta és la primera idea que es desprèn de l'anàlisi que fa la inspectora en Cap de Mollet dels Mossos, Sílvia Catà, de les xifres de delinqüència de 2018. Amb tot, al Baix Vallès els delictes han baixat al darrer any.

En paraules de Catà "els municipis de l'àrea són segurs" i "el tipus i quantitat de delictes que es cometen són similars als d'altres comarques properes".

Una segona idea contundent: "La primera prioritat dels mossos des de l'atemptat a Barcelona és el terrorisme, la segona els robatoris en domicilis". En aquest sentit Catà és conscient que hi ha alguns municipis com Sant Fost on aquest tipus de delicte preocupa molt al veïnat perquè són atacs directes a la intimitat. "Hem fet un treball amb l'Ajuntament, la Policia Local i la ciutadania de les urbanitzacions de Sant Fost perquè aquest tipus de delicte crea molta inseguretat", explica. Això ha fet que els robatoris en cases hagin augmentat només un 0,78% durant l'últim any. "Moltes vegades són els veïns qui millor coneixen com fer més segures les zones on viuen", afirma. "Ningú sap millor on ha d'anar un fanal", diu.

La delinqüència ha canviat

Hi ha un grup de xifres que sobresurt de la resta: les estafes. En l'últim any aquest tipus de delictes han augmentat intensament. "Són sobretot estafes per internet", assevera Catà. Es tracta de delictes difícils de perseguir perquè són internacionals. Segons la cap de Mossos "s'ha produït una internacionalització de la delinqüència". A més, Catà considera que "el delinqüent d'avui no és com el de fa deu anys, té molta més mobilitat". En un exemple: un telèfon mòbil es pot robar al Baix Vallès i ser venut a Marroc.

Per últim, Catà analitza una altra dada de delinqüència que ha augmentat en els últims anys. "Els delictes per violència de gènere han crescut un 25%", diu Catà. "Les dones denuncien més i això és positiu, malauradament encara hi ha molta opacitat", conclou Catà.

Edicions locals